Životopis Na Engleskom Jeziku

Pitaš se zašto ti treba životopis na engleskom jeziku? On ti može poslužiti da pronađeš posao u inozemstvu ili da radiš za strance preko interneta. To je dobra prilika za zaradu, te je presudno da se dobro predstaviš.

Ne brini ako ne znaš napisati dobar životopis na engleskom jeziku. Ovaj tekst će ti pomoći u tome. Istovremeno koristi blog „učenje engleskog jezika“, te ćeš lakše i brže ovladati ovim jezikom. Imaš vremena i različitih osoba koje ti mogu pomoći u pisanju životopisa, ali ćeš engleski jezik koristiti u radu bez njihove pomoći. Nemoj na to zaboraviti.

Što je životopis?


Životopis na engleskom jeziku nazivamo „CV“. To dolazi od latinskog Curriculum Vitae, što doslovno znači tijek života. Drugi naziv je „resume“, koji potiče iz francuskog jezika.

Prilikom prijave za posao iznesi podatke o sebi. Dobar životopis sadrži osobne podatke, informacije o tvojem obrazovanju, radnom iskustvu, kvalifikacijama i vještinama. Također postoji zamolba za posao. Njome predstavljaš samo osnovne informacije, a životopis na engleskom jeziku koristi da izneseš više informacija i detalja.

Što čini dobar životopis na engleskom jeziku?


Životopis na engleskom jeziku sliči životopisu na hrvatskom jeziku. Ipak, radi se o nama stranom jeziku, pa obrati pozornost na pravopis i gramatiku engleskog jezika. Slijede glavni savjeti za uspješno pisanje životopisa:
  1. Preglednost i jasnoća – mnogo znače svakom poslodavcu. On ili njegovi zaposlenici pregledavaju stotine molbi, te će primijetiti dobru čitljivost. Pobrini se za dobro oblikovanje teksta, logičan slijed informacija, te sažetost unutar tvog životopisa na engleskom jeziku. 

  2. Namjena – treba definirati tvoj životopis. Prilagodi ga svakom određenom poslu, te prvo istakni najvažnije informacije. Tako ćeš lakše zainteresirati poslodavca, te će on uvidjeti da predviđaš njegove potrebe. Obavezno spomeni svoje vještine korištenja engleskog jezika. To je logički, jer vjerojatno ne šalješ životopis na engleskom jeziku hrvatskom poslodavcu.

  3. Točnost – se odnosi na sadržaj i pismenost. Engleski jezik može biti temelj za suradnju sa strancima, ali pogreške u pisanju mogu uništiti tvoju priliku. Ne dozvoli si to, te temeljito pregledaj svoj životopis. Također možeš zamoliti drugu osobu da ga provjeri.

Sadržaj životopisa

  1. Osobni podatci - pod ovime mislim na tvoje ime, prezime, adresu, datum rođenja, kontakt podatke (telefonski broj, e-mail adresa, skype) i drugo. Predstavljanje u životopisu ima istu vrijednost kao i ostavljanje prvog dojma kod upoznavanja u stvarnom životu. 

  2. Kvalifikacije i obrazovanje - tu napiši svoj stupanj obrazovanja, stečeno zvanje, te naziv obrazovne ustanove. Cjelokupno obrazovanje navodi obrnutim kronološkim redoslijedom, počevši od posljednjeg završenog obrazovanja. Tako se najvažnije nalazi na početku, te je preglednije u tvom životopisu. Ne radi to uvijek, ali po potrebi možeš navesti uspjehe u učenju engleskog jezika.

    Savjet: ocjene spomeni samo ako su vrijedne spomena! 

  3. Radno iskustvo - obavezno navedi svoje radno iskustvo. Fokusiraj se na iskustva koja su korisna za mjesto na koje se prijavljuješ. Prijašnje poslove navodi prema važnosti. Dakle, princip je isti kao i kod navođenja obrazovanja. Uz navedene poslove objasni svoju ulogu u tim tvrtkama. To mogu biti navedeni i opisani radni zadatci, izazovi, kreativni radovi itd. Važno je da poslodavcu prikažeš da imaš iskustva u onome što njega zanima. Također navedi ako imaš iskustva u poslovnoj upotrebi engleskog jezika. Možeš sagledati sljedeća dva primjera:

    My work experience included working in a team.
    This job required a sense of organization and planning. 

  4. Vještine - do sada imaš zapisano svoje obrazovanje i iskustva, te je vrijeme da predstaviš stečene vještine. Obavezno to uključi u svoj životopis na engleskom jeziku. Poslodavac može samo predviđati tvoje vještine, ali ne može samostalno znati što umiješ učiniti i na kojoj razini. Predstavi svoje najbolje i najvažnije vještine, te ih nemoj preuveličavati. Pod vještine se mogu upisati: 

    • Strani jezici (good written and spoken English, basic French),
    • Rad na računalu (advanced MS Office skills, Photoshop, basic HTML and web-development skills),
    • Vozačka dozvola i kategorija,
    • Ostale vještine koje bi mogle biti zanimljive i korisne u željenom poslu.

  5. Hobiji i interesi - su sporedna stavka u tvom životopisu na engleskom jeziku, pa ukratko navedi čime se baviš i što te zanima izvan posla. Hobiji djeluju nebitno, ali iskusnim poslodavcima mnogo govore o tvojoj osobnosti. Hobiji poput čitanja, skupljanja starih razglednica i igranja pc igrica ostavljaju dojam samotnjaka. To može biti problem ako poslodavac zahtjeva i visoko cijeni timski rad. Ako već navodiš nešto takvoga, prikaži ono što poslodavac voli čuti. Npr. „Čitam knjige o usavršavanju engleskog jezika, naprednom radu na računalu, te zabavne romane.“ 

  6. Preporuke - svaka preporuka podiže vrijednost tvog životopisa. Navedi preporuke bivših poslodavaca, te slobodno u prilog stavi njihove pismene preporuke sa potpisom. Također možeš navesti da su „preporuke dostupne na zahtjev“. Drugim riječima, ne navodi preporuke samo da se hvališ, već omogući poslodavcu da ih osobno provjeri. Ako nemaš radnog iskustva, a posao zahtjeva korištenje engleskog jezika, slobodno navedi preporuku profesora iz škole ili fakulteta.

  7. Osobna izjava - svojem životopisu na engleskom jeziku možeš dodati kratku osobnu izjavu. Ona se obično stavlja kao uvod u životopis, te se njome ukratko predstavljaš. Primjere osobnih izjava možeš pronaći na stranici britanskog sveučilišta Kent.

Idealna dužina životopisa


Poznato je da životopis na engleskom jeziku ne bi trebao biti duži od dvije stranice formata A4. Poslodavci preferiraju životopise koji su predstavljeni na jednoj stranici. Međutim, dužina ovisi i o poziciji za koju se natječeš. Tako akademski životopisi mogu imati i do pet stranica.

Font za pisanje životopisa


Nalazimo se u informatičkom dobu, te se životopis većinom šalje u elektroničkom obliku. Uzmi to u obzir, te koristi fontove koji su lako čitljivi s ekrana. Preporuča se izbjegavanje popularnog fonta Times New Roman, a najviše se koriste Arial, Verdana ili Geneva. Pitaš se koja je idealna veličina fonta za životopis na engleskom jeziku? Razna istraživanja pokazuju da najbolji dojam ostavljaju životopisi pisani veličinom fonta od 10 do 12 točaka. U svakom slučaju bolje je koristiti veći font, da tekst bude čitljiv.

Savjet: nikako nemoj koristiti Comic Sans!

Životopis očima poslodavaca


Neke ankete su pokazale da poslodavci najviše pažnje pridaju određenim aspektima životopisa. Naravno da poznavanje engleskog jezika spada u sam vrh. Osim toga, možemo prema važnosti navesti:
  1. Radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima,
  2. Kvalifikacije i vještine,
  3. Čitljivost životopisa,
  4. Postignuća i priznanja,
  5. Pravopis i gramatika.

Slanje životopisa na engleskom jeziku


Svoj životopis na engleskom jeziku pošalji zajedno sa molbom za posao. Ukoliko se prijava za posao šalje putem e-maila, zamolbu prikaži u samom sadržaju poruke. Svoj životopis i dodatne dokumente šalji u privitku.

SAVJET: pripazi koju e-mail adresu koristiš za slanje zamolbe za posao i svog životopisa na engleskom jeziku! Sudeći prema anketama, poslodavci automatski odbacuju prijave koje dolaze s neprimjerenih adresa (justkissme@gnumail.com, likeavirgin@mail.com, stupidcow@hotmilk.com).

Online primjeri životopisa na engleskom jeziku


Životopis na engleskom jeziku može biti kvalitetno prikazan na različite načine. On mora biti pregledan i uključiti sve potrebne informacije, a raspored prikaza i grafičko oblikovanje je stvar tvog izbora i ukusa.

Vjerojatno će dobar životopis biti prepoznat u cijelom svijetu, ali prouči primjere životopisa u različitim zemljama. Detaljna objašnjenja i primjere za britanski životopis možeš pronaći na spomenutoj stranici sveučilišta Kent.

SAVJET: Poslodavcima može biti važno da poznaješ i poštuješ razlike između američkog i britanskog engleskog jezika. Koristi riječi koje su prikladnije govornom području poslodavca.

Na kraju provjeri svaku sitnicu u svom životopisu na engleskom jeziku. Tako ćeš izbjeći gramatičke pogreške, te povećati vjerojatnost za uspješno zapošljavanje.

Dalje možeš pročitati o telefonskoj komunikaciji na engleskom jeziku.

0 comments:

Objavi komentar