Determinatori U Engleskom Jeziku

Upoznaj determinatore u engleskom jeziku, te kako se koriste. Vidjeti ćeš da determinatori engleskog jezika nisu strašni kako zvuče. Sve ću objasniti kroz ovaj tekst.

Što su determinatori u engleskom jeziku?


Determinatori u engleskom jeziku su riječi koje pobliže označuju imenicu. To znači da imenici dodaju informaciju o količini, određenosti, neodređenosti ili vlasništvu. Njihova upotreba je jednostavna, ali važna. Determinatori engleskog jezika uvijek prethode imenici, a ukoliko ispred imenice stoji i pridjev, tada determinator dolazi ispred njega. U njih se mogu ubrojiti određeni i neodređeni članovi the, a i an, te riječi poput these, those, some, such i sl.

Različiti determinatori u engleskom jeziku


Postoje različiti determinatori u engleskom jeziku. Možemo ih podijeliti na 3 osnovne vrste:

Predeterminatori (eng. pre-determiners) – nalazimo ih na samom početku imeničke skupine, a najčešće prethode članovima the, a i an. To su riječi poput all, half, such, both itd.

I wish you all the luck in the world.

Središnji determinatori (eng. central determiners) – su determinatori u engleskom jeziku koji se pojavljuju u sredini imeničke skupine. U njih ubrajamo članove, te riječi poput some, any, either, every itd.

Is there any coffee left?

Kvantifikatori (eng. quantifiers) – se nazivaju i postdeterminatorima, a dolaze neposredno ispred imenice. To su brojevi i riječi engleskog jezika poput most, several, many, few itd.

Many people travel during the summer.

Ponekad ista riječ može biti determinator jedne ili druge skupine. Kako bi ih pravilno odredio, obrati pozornost na mjesto koje zauzimaju u rečenicama engleskog jezika!

Both the girls are my daughters. (pre-determinator)
My both daughters are good girls. (kvantifikator)

Determinatori i brojivost imenica


Prije dodavanja determinatora u engleskom jeziku, moraš utvrditi kakva je imenica. Ona može biti brojiva ili nebrojiva. Također uzmi u obzir jedninu ili množinu imenice engleskog jezika.
  • brojive imenice u jednini – the, a / an, my / your, this / that, any, no, every, each, another… 
  • brojive imenice u množini – all, both, any, some, most, a few, few, many, several… 
  • nebrojive imenice – all, no, any, some, little, much, half…
Oprezno koristi navedene determinatore u engleskom jeziku. Oni se razlikuju po tome što u rečenici dolaze uz imenicu, dok zamjenice stoje same!

Najpoznatiji determinatori u engleskom jeziku


Pitaš se koji su najpoznatiji determinatori u engleskom jeziku? To su određeni član "the" i neodređeni članovi "a" i "an". Oni spadaju u središnje determinatore engleskog jezika. Pročitaj tekst članovi u engleskom jeziku, te saznaj više o njima.

Dalje možeš pročitati:

5 comments:

  1. super je objasnjeno... Da li mozes postaviti modalne glagole ?

    OdgovoriIzbriši
  2. thx :) Pogledaj pod "Vrste riječi u engleskom jeziku" > "Glagoli" > "Modalni glagoli"

    OdgovoriIzbriši
  3. bezveze nista nisam svatila niđe veze

    OdgovoriIzbriši
  4. Koji dio ne razumiješ? Mogu ti probati dodatno objasniti.

    OdgovoriIzbriši
  5. Super je objašnjeno!

    OdgovoriIzbriši