Čitanje Engleskog Jezika

Čitanje engleskog jezika ima veliku važnost za svakog učenika. U čitanje engleskog jezika spada i razumijevanje pročitanog teksta. Pročitaj sljedeće savjete, te ovladaj tom vještinom brže i jednostavnije.

Započni sa čitanjem engleskog jezika


Prvo trebaš upoznati englesku abecedu. Međutim, jednostavniji tekstovi mogu biti razumljivi i čitatelju sa slabijim poznavanjem engleskog jezika. Pokušaj pročitati neki tekst uz pomoć učitelja ili prijatelja. Također ti mogu pomoći razne video lekcije.

Savjeti za čitanje i bolje razumijevanje

  1. Čitaj!

    Zvuči logično? Možda, ali treba započeti i biti uporan. Čitanje engleskog jezika može biti teže u početku, ali se ipak potrudi. Što više čitaš, to ćeš više razvijati sposobnost uočavanja i povezivanja činjenica.

  2. Odredi ciljeve čitanja!

    Neke tekstove čitaš iz čistog užitka, neke čitaš da doznaš nešto što te zanima, a neke da se zabaviš. Ukoliko je tvoj cilj učenje engleskog jezika, bilo koji tekst će ti dobro poslužiti. Ipak, odaberi tekst koji te zaista zanima. To mogu biti zanimljive knjige, web stranice, riječi pjesama itd.

  3. Čitaj s kritičkim odmakom!

    Čitaj s razumijevanjem, ali i s odmakom, te ništa ne uzimaj zdravo za gotovo. Riječi imaju nevjerojatnu moć. Neke knjige mogu promijeniti pogled na život, učiniti nekoga boljim čovjekom ili mu otkriti tajnu uspjeha. Vidjeti ćeš da čitanje engleskog jezika otvara uvid u mnoge zabavne sadržaje, te korisne misli i ideje. Nadam se da ćeš to znati iskoristiti.

  4. Čitaj interaktivno!

    Interakcija podrazumijeva sudjelovanje, odnosno međusobno djelovanje. Pitaš se kako je moguće biti u interakciji s neživom knjigom ili tekstom? Pokušat ću ti pojasniti. Dok čitaš, uvijek si postavljaj pitanja:

    • Što je autor želio reći?
    • Što mi govori ta činjenica?
    • Kako mogu iskoristiti taj savjet?

    Ukoliko pažljivo čitaš, možda ćeš samostalno doći do odgovora. Na taj ćeš način bolje razumjeti pročitano, ali i otvoriti svoj um prema novim idejama. Kada je u pitanju čitanje engleskog jezika, obrati pozornost na tebi nepoznate riječi i fraze. Zapiši ih, te kasnije provjeri njihovo značenje u rječniku.

  5. Zapiši najvažnije!

    Ovo je veoma važno. Znaš li da ljudi dugoročno pamte oko 10% pročitanog? To je veoma malo, a nema smisla dva puta čitati isti tekst, knjigu ili web stranicu. Jednostavno zapiši najvažnije u neku bilježnicu ili na svoje računalo. Ako se radi o nečemu važnome, napravi kopiju zapisanog. Primijetiti ćeš još jednu stvar. Čitanje engleskog jezika svakom početniku oduzima više koncentracije, pa je lako zaboraviti pročitano. Kada nešto zapišeš, to ćeš također bolje i duže pamtiti.

Ostali savjeti za čitanje engleskog jezika


Čitanje stranog jezika je uvijek izazov, ali i prilika za usavršavanje. Slijedi još nekoliko savjeta koji će ti čitanje engleskog jezika učiniti korisnijim i zabavnijim:
  • Uvijek odaberi knjigu izvornog engleskog govornika. Shakespeare će ti vjerojatno biti prenaporan, pa pokušaj sa novijim djelima. Tako će ti čitanje engleskog jezika postati lakše i zanimljivije. 

  • Imaš svoje računalo i Internet? Pokušaj gledati filmove koji sadrže engleske prijevode. Gledajući video možeš lakše i brže prepoznati smisao pročitanog prijevoda. 

  • Pretvori čitanje engleskog jezika u ritual. Svaki dan čitaj u isto vrijeme, pa će ti to brzo preći u naviku. Možeš za to odvojiti barem 15 do 30 minuta dnevno. 
Dalje možeš pročitati:

0 comments:

Objavi komentar