Pogodbene Rečenice U Engleskom Jeziku

Znaš li koristiti pogodbene rečenice u engleskom jeziku? Pročitaj što su pogodbene rečenice, upoznaj njihove vrste, te saznaj kako se one tvore. Sigurno ćeš ih zatrebati u razgovoru i pisanju engleskog jezika.

Što su pogodbene rečenice?


Pogodbene rečenice u engleskom jeziku nazivamo conditional sentences ili if – clauses. To su vrsta zavisno-složenih rečenica, te su sastavni dio hrvatskog, ali i engleskog jezika. Sastoje se od zavisne rečenice koja izražava uvjet i započinje sa if ili unless. Drugi dio čini glavna rečenica koja izražava rezultat, odnosno posljedicu ispunjenja uvjeta. Dakle, koristimo ih za prikaz radnje koja se može izvršiti ili dogoditi ukoliko se ispuni određeni uvjet. U sljedećim primjerima možeš vidjeti da zavisna rečenica može stajati ispred ili iza glavne rečenice.

If you want to learn more about conditional sentences, please read this article thoroughly.
Please read this article thoroughly if you want to learn more about conditional sentences.


SAVJET: pripazi na upotrebu zareza između glavne i zavisne rečenice engleskog jezika! Zarez se koristi samo kada if rečenica prethodi glavnoj.

Vrste pogodbenih rečenica u engleskom jeziku


Postoje različite pogodbene rečenice u engleskom jeziku, te je dobro da ih naučiš raspoznavati. Dijele se na tri poznata osnovna tipa, a to su:
  • vjerojatna pogodba (eng. probable condition),
  • nevjerojatna pogodba (eng. unlikely condition),
  • neostvariva pogodba (eng. impossible condition).

1. Pogodbene rečenice s vjerojatnom pogodbom


Ove pogodbene rečenice u engleskom jeziku nazivamo “Conditional Sentences Type I”. U hrvatskome ih zovemo realnima ili stvarnima. Govore nam da će se određena radnja dogoditi u budućnosti, ako se ispuni uvjet u sadašnjosti.

Tvorba pogodbene rečenice

Zavisna rečenica: if + Simple Present.
Glavna rečenica: Future, Imperative ili can + Infinitive.

If I see her, I will tell her all about that.
If you don't come, don't call me either.
You can tell me what this book is about if you read it.


SAVJET: obrati pozornost na drugu rečenicu engleskog jezika. Tu vidiš da rečenica može biti i u negaciji.

2. Pogodbene rečenice s nevjerojatnom pogodbom


Ovaj tip pogodbenih rečenica kaže da je moguće, ali da nije vjerojatno da će se neka radnja dogoditi, ako se ispuni određeni uvjet. U hrvatskom jeziku ove rečenice poznajemo kao potencijalne ili moguće pogodbene rečenice. U engleskom jeziku nose naziv „Conditional Sentences Type II“.

Tvorba pogodbene rečenice

Zavisna rečenica: if + Simple Past.
Glavna rečenica: Conditional I (would + Infinitive).

If I were you, I would be more careful with that dog.
I wouldn't do that if I knew better.


SAVJET: neka te ne zbunjuje oblik „I were“. To se ne protivi gramatici engleskog jezika. U if – rečenicama ovoga tipa, glagol "be" se u svim licima može izraziti sa "were".

3. Pogodbene rečenice s neostvarivom pogodbom


Ovo su zanimljive pogodbene rečenice u engleskom jeziku. Neostvariva pogodba govori da je nemoguće ispuniti uvjet, jer je uvjet trebao biti ispunjen u prošlom vremenu. U hrvatskom jeziku takve rečenice zovemo irealnima ili nestvarnima, a u engleskom jeziku „Conditional Sentences Type III“. Ove rečenice engleskog jezika govore „što bi bilo kad bi bilo“.

Tvorba pogodbene rečenice

Zavisna rečenica: if + Past Perfect.
Glavna rečenica: Conditional II (would + have + Past Participle).

If she had been fast enough, she would have caught the train. 
I wouldn't have had a diploma if I hadn't studied so hard.

Alternativne pogodbene rečenice


Kao i uvijek, postoje izuzetci u pravilima engleskog jezika. Ponekad se pogodbene rečenice u engleskom jeziku mogu tvoriti s drugim glagolskim vremenima. Slijedi prikaz alternativnih metoda njihove tvorbe.

Pogodbene Rečenice U Engleskom Jeziku

Uči koristiti pogodbene rečenice u engleskom jeziku


Potraži različite pogodbene rečenice u engleskom jeziku, te ih pokušaj prevesti. Uspijevaš li odrediti tip pogodbenih rečenica? Također ih koristi u svakodnevnoj upotrebi engleskog jezika. Tako ćeš ih brže naučiti.

Dalje možeš pročitati:

4 comments:

  1. zanima me zašto u ovoj rečenici I wish it was the weekend,piše was a kaže da bi volio da je vikend? nije mi jesno,dali ta rečenica spada u pogodbene

    OdgovoriIzbriši
  2. wish + past simple koristimo da izrazimo želju za drugačijom sadašnjošću. Dakle, u ovom primjeru ti kažeš da nije vikend, ali bi volio da jest. Malo sam pregledao po internetu, te se ovaj tip rečenica spominje kao oblik pogodbenih rečenica.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala. Veoma pomaže :)

    OdgovoriIzbriši