Engleski Kondicionali

Nauči što su engleski kondicionali, kako se tvore, te kada ih upotrebljavamo. Engleski kondicionali pomažu da izraziš određenu vrstu misli. Pročitaj ovaj tekst i saznaj više o tome. Važno je da upoznaš svaki dio engleskog jezika, a to uključuje i engleske kondicionale.

Što su engleski kondicionali?


Engleski kondicionali su glagolski način kojim izražavamo mogućnost događanja ili obavljanja neke radnje. Pri tome navodimo uvjet pod kojim bi se to moglo ostvariti. U životu je mnogo uvjeta i mogućnosti, pa se oni često mogu pojaviti u rečenicama engleskog jezika.

Ponekad se engleski kondicionali upotrebljavaju da bi izrazili nemogućnost obavljanja neke radnje. Pod time mislim na mogućnost obavljanja radnje uz neke nemoguće, hipotetske uvjete. Zvuči komplicirano? Sagledaj sljedeću rečenicu engleskog jezika:

If Tesla had lived in the 21st century, he would have been much more appreciated.

Engleski kondicionali prema vrstama


Engleski kondicionali se pojavljuju u četiri osnovna oblika. U nastavku pogledaj vrste kondicionala engleskog jezika. Primijetiti ćeš da njihovi nazivi idu po redoslijedu:

0. kondicional
1. kondicional
2. kondicional
3. kondicional

Kako se tvore engleski kondicionali?


0. engleski kondicional (the zero conditional)

Izražava se sa dva glagola u present simplu, ali ne predstavlja nijedno specifično vrijeme, već se samo odnosi na činjenice. Drugim riječima, ovaj engleski kondicional koristimo za uvjete koji su 100% mogući, te će se stoga redovito ostvariti kada je uvjet ispunjen.

Ako padne kiša, zemlja je mokra.
If people eat to much, they get fat.

1. engleski kondicional (the first conditional)

Ovdje možeš primijetiti da koristimo if + present simple, a zatim slijedi will + glagol u infinitivu. Odnosi se na budućnost, te na posljedice koje bi ostvarenje neke mogućnosti donijelo. Govornici engleskog jezika koriste prvi kondicional da bi izrazili neku realnu mogućnost, koja se lako može ostvariti.

Ako će padati kiša, nećemo ići u grad.
If you study now, you will go to the party tonight.

2. engleski kondicional (the second conditional)

Njega koristimo u pismu i govoru engleskog jezika za mogućnosti koje se ne mogu ostvariti ili je za to mala vjerojatnost. Formira se tako da prvo dođe if + past simple, a u drugom dijelu rečenice imamo would + infinitiv glagola.

Da danas dobijem na lutriji, kupio bih novi auto.
If I had his number, I would call him.

3. engleski kondicional (the third condicional)

Do sada smo govorili o sadašnjosti i budućnosti, ali ovaj kondicional koristimo za izražavanje prošlosti. Zapravo, njime se izražava mogućnost koja se nije ostvarila, te što bi se dogodilo da je uvjet ispunjen. Tako da tu ne postoji nikakva mogućnost ostvarenja uvjeta. Tvorimo ga sa if + past perfect, a na to se nadovezuje would + have + past participle.

Da sam jučer vidio Jelenu, rekao bih joj što osjećam.
If she had taken a taxi, she would not have missed the plane.

Engleski kondicionali u upotrebi


Nadam se da sada bolje razumiješ zašto se i kako koriste engleski kondicionali. Pametno koristi njihove vrste u pismu i govoru engleskog jezika. Zanima te više o njihovoj primjeni? Tada pročitaj tekst „Pogodbene rečenice u engleskom jeziku“.

Dalje možeš pročitati:

13 comments:

  1. Hvala :) Pomoglo mi je.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ako su u nultom kondicionalu 2 glagola u present simplu kako je onda moguce da je sljedeca recenica isto u nultom kondicionalu( na nastavi smo je naveli za nulti kondicional): If water isnt taken daily, you can die.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pregledao sam internet i nisam našao niti jedno takvo objašnjenje ili primjer. Uvijek se navodi dvostruki present simple. Jedina iznimka može biti korištenje present continuosa, ali to je rijetko. Npr. "If I am driving, I never answer my cell phone."

    OdgovoriIzbriši
  4. Sjajno objasnjenje! Hvala puno! Taman idem sad na kolokvijum i jako mi je pomoglo!

    OdgovoriIzbriši
  5. nisu prevodi dobri ovih recenica,sta ovo pisete? ccc the second conditional recenica prevod je:da sam imao njegov broj,nazvao bi ga., The first conditional recenica prevod je ako ucite sada,ici cete na zabavu veceras!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razumijem na što misliš. Nisu to prijevodi, to su zasebni primjeri na hrvatskom i na engleskom jeziku.

      Izbriši
  6. Jesmo aktivni i u 2023?

    OdgovoriIzbriši
  7. Da sam znao da je ova stranica tako dobra, posjetio bih je i ranije.

    OdgovoriIzbriši