Pomoćni Glagoli U Engleskom Jeziku

Pomoćni glagoli u engleskom jeziku imaju važnu ulogu. Oni pokazuju u kojem se vremenu nalazi glavni glagol. Stoga kažemo da su pomoćni glagoli temelj razumijevanja i pravilnog izražavanja rečenica engleskog jezika.

Recimo da temeljito upoznaš pomoćne glagole. Svakako ćeš bolje razumjeti glagolska vremena engleskog jezika, ali ne očekuj čuda preko noći. Potrebno je nešto vremena i prakse da postigneš vještinu u verbalnoj i usmenoj komunikaciji. Najmudrije je svakodnevno pročitati nešto o gramatici engleskog jezika, te naučeno primjenjivati u pismu i govoru.

Pomoćni glagoli u engleskom jeziku su jednostavni


Naravno da pomoćni glagoli postoje i u našem jeziku, ali su daleko kompliciraniji. Na sljedećoj stranici možeš pogledati kako izgledaju pomoćni glagoli hrvatskog jezika i svi njihovi oblici koje svakodnevno koristimo. U nastavku ovog teksta možeš vidjeti koliko su jednostavnije smišljeni pomoćni glagoli u engleskom jeziku.

Pomoćni glagoli u engleskom jeziku i njihovi oblici


Važno je znati da postoje samo tri pomoćni glagoli u engleskom jeziku. Ostale oblike dobivamo njihovim izražavanjem u različitim vremenima. Drugim riječima, to su nepravilni glagoli engleskog jezika koje moraš naučiti napamet. Nauči ih prije svih ostalih nepravilnih glagola.

Prvi pomoćni glagol u engleskom jeziku je „To be“ (biti) – am, are, is, be, was, been, te will.
Drugi pomoćni glagol u engleskom jeziku je „To do“ (raditi) – do, did, done.
Treći pomoćni glagol u engleskom jeziku je „To have“ (imati) – have, had, had.

Glavni ili pomoćni glagol?


Navedena tri oblika mogu biti prikazani u rečenici kao glavni, ali i pomoćni glagoli engleskog jezika. Mnogi učenici ne raspoznaju tu razliku u rečenicama, te rade pogreške u njihovom tumačenju. Stoga si zapamti da pomoćni glagol uvijek dolazi ispred glavnog glagola. To je veoma logično jer pomoćni glagol iskazuje vrijeme u kojem se odvija radnja.

I will work tomorrow. (Ja ću raditi sutra).

U ovom primjeru vidiš da je „will“ pomoćni glagol koji nam govori da se radnja događa u budućnosti, a „work“ je glavni glagol koji prikazuje što će se događati.

Dvostruka pojava istog engleskog glagola


Ova pojava često zbunjuje učenike engleskog jezika. Spomenuo sam već da pomoćni glagoli u engleskom jeziku mogu imati još jednu ulogu. Tako se glagol „to do“ može pojaviti u istoj rečenici kao pomoćni, ali i kao glavni glagol.

Did you do your homework yesterday? (Da li si jučer napravio svoju zadaću?)

U navedenom primjeru vidiš da se na prvom mjestu nalazi glagol „to do“ u svom prošlom obliku „Did“. Zatim se na trećem mjestu u rečenici ponovno pojavljuje u svom sadašnjem obliku. Spomenuo sam da pomoćni glagoli u engleskom jeziku uvijek dolaze ispred glavnih. Tako je ovdje „did“ pomoćni glagol koji prikazuje da se radnja dogodila u prošlosti. Istovremeno glagol „do“ predstavlja radnju.

I have had a cat for five years. (Imao sam mačku 5 godina.)

Ovdje se u istoj rečenici dva puta pojavljuje glagol „to have“. Nemoj se zbuniti što je radnja u prošlom vremenu, a pomoćni glagol u sadašnjem vremenu. Zašto je to tako? Ovo je glagolsko vrijeme engleskog jezika koje zovemo Present Perfect Tense (sadašnje svršeno vrijeme). Označava radnju koja je započela u prošlosti i završila u sadašnjosti.

Skriveni pomoćni glagoli u engleskom jeziku


Znaš li da se pomoćni glagoli u engleskom jeziku mogu sakriti? Pod time mislim da ih ne vidimo u rečenici iako oni zapravo postoje. Zapamti da niti jedna rečenica engleskog jezika ne može postojati bez pomoćnog glagola. Zašto onda nisu normalno prikazani?

To se događa samo sa pomoćnim glagolom „to do“. On se rijetko prikazuje u rečenicama zbog jačine naglašavanja. To je nešto poput izgovaranja punog imena i prezimena osobe na koju se ljutiš ili je želiš pohvaliti.

I (do) work every day. (Radim svaki dan.)

Kada želiš nekome reći da radiš svaki dan, izgovori ovu rečenicu bez „do“. Namjeravaš nekog čvrsto uvjeriti da radiš svaki dan? Tada izgovori ovu rečenicu engleskog jezika sa pomoćnim glagolom.

Do you work every day? (Radiš li svaki dan?)

NAPOMENA: Pomoćni glagoli se obavezno prikazuju u upitnim rečenicama.

Nadam se da ti ovaj tekst pomaže, te preporučam da ovo temeljito naučiš prije daljnjeg učenja gramatike. Vjerujem da ćeš brzo naučiti koji su pomoćni glagoli u engleskom jeziku, te njihove oblike koje prikazujemo u različitim vremenima. To će ti pomoći da lakše razumiješ glagolska vremena engleskog jezika, te da ih pravilno koristiš u pismu i govoru.

Dalje možeš pročitati: 

27 comments:

  1. Glagol to do i to have ??

    OdgovoriIzbriši
  2. Da. To mogu biti pomočni, ali i glavni glagoli.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve pohvale autoru. Ako je moguće kratko oblašnjenje pomoćnih glagola u slučajevima građenja PERFECT CONTINUOUS TENSES-a - Kako se posmatraju pomoćni glagoli "HAVE BEEN", "HAD BEEN" i "WILL HAVE BEEN"?!
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala ti :)

    Pogledaj "glagoglska vremena engleskog jezika". Tu češ pronači linkove na "present perfect continuous tense" i "past perfect continuous tense". Ako sam nešto propustio, samo mi se javi na mail, pa ću ti osobno odgovoriti, a na blog ću dopisati čim uhvatim vremena.

    Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Samo mala ispravka - will je modalni glagol, a ne budući oblik glagola "to be".
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Will je modalni glagol, will je buduce prosto vreme, i pomocn glagol

      Izbriši
  6. Drugi pomoćni glagol u engleskom jeziku je To do (raditi) – do, did, done

    Treći pomoćni glagol u engleskom jeziku je To have (imati) – have, had, had da li su i do,did,done i have,had,had u buducem obliku kao i ovi u prvom pomocnom glagolu???

    OdgovoriIzbriši
  7. Pogledaj pod glagolska vremena, te ćeš vidjeti u kojim vremenima koristimo određene pomoćne glagole.

    OdgovoriIzbriši
  8. Tek mali ispravci: 'budućnost', ne 'budučnost; umjesto 'Da li si napravio...?' ili 'Da li primjećujete...?' bolje je 'Jesi li napravio...?', odnosno 'Primjećujete li...?'.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nepotrebni komentar za zrelog coveka.Da si iole obrazovan znao bi zasto neki od nas brkaju c i c :-) Sram da te bude

      Izbriši
    2. Zdravo. A, sad si me zbunio, a kako koristimo done i had was/were kao pomocne glagole to ?? Done you work ? - mozda ?? :-(

      Izbriši
    3. Done nije pomoćni glagol. Tu bi ispravno bilo
      "Do you work?" ili "Does he work?"

      What were you doing when ...?
      Was he reading when you ...?

      Izbriši
  9. Hvala za savjete :) Uskoro ću ići na godišnji, pa ću malo popraviti takve pogreške, nadograditi neke tekstove, te dodati nove.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ne vidjeh modalne glagole ili nisam sve pregledao, hvala.. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovdje su: http://ucenje-engleskog-jezika.blogspot.com/2013/08/engleski-modalni-glagoli.html

    OdgovoriIzbriši
  12. Pre svega bi trebalo ovo procitati kao neku osnovu u ucenju gramatike tjst vremena u engleskom jezik . "sitan prirucnik" da jednom zasvagda razjasnite osnovne stvari . Ovo je bitno za razumevanje , pravljenje i koriscenje svih vremena . Izenadicete se koliko je engleski lak i zabavan ako ucenje pocnete i postavite od osnovnih stvari .Inace teks je o 3 pomocna glagola oko kojih se sve vrti i potom nadovezuje kako bih pravilno savladali i razumeli izrazavanje citanje i pisanje .
    http://www.scribd.com/doc/495521/Gramatika-engleskog-jezika

    OdgovoriIzbriši
  13. svaka cast stv odusevljena ,naucila i za manje od deset min . hvala punooo:D:***

    OdgovoriIzbriši
  14. Svaka čast,odlično je :-D
    Mogu li vas zamoliti da postavite nešto vezano za when u glagolskim oblicima Past Continuous i Past Simple? :-)
    Nadam se da ste me razumjeli,hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Svaka vam cast stvarno se vidi da se trudite da ljudima pomognete imate jedan veliki RESPECT :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Kako izmjenjati recenicu your drums are very loud kroz sva glagolska vremena

    OdgovoriIzbriši
  17. Nemam vremena pisati nove primjere. Ali napravio sam poduži popis primjera za sva glagolska vremena. Možete si pogledati na http://ucenje-engleskog-jezika.blogspot.hr/2014/03/primjeri-za-glagolska-vremena.html nadam se da će vam pomoći :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Svaka cast! Puno ste pomogli ! :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Hvala vam puno ❤️

    OdgovoriIzbriši
  20. Nije mi jasno kako se sklanjaju ovi pomoćni glagoli to be, to do i to have..? Treba mi pomoc pocetnik sam..

    OdgovoriIzbriši