Nepravilni Glagoli U Engleskom Jeziku

Nepravilni glagoli u engleskom jeziku nemaju točno određeni oblik. Stoga kažemo da se svi nepravilni glagoli moraju naučiti napamet. Idealno je da ih svakodnevno pročitaš, te ih redovito koristiš u pismu i govoru. Tako smo ovladali materinjim jezicima, pa to mora djelovati i za učenje engleskog jezika.

Koliko su važni nepravilni glagoli?


Učenici ih često podcijene. Nepravilni glagoli u engleskom jeziku pokrivaju svih 10 najčešće korištenih glagola. To su be, have, do, say, make, go, take, come, see, i get. Dakle, nema ih mnogo, ali se često koriste u rečenicama. Nastali su pretežno iz starog engleskog jezika koji se koristio u prošlosti, te su se zadržali u svakodnevnoj upotrebi.

Pravilni glagoli engleskog jezika


Uzmimo za primjer pravilne glagole u past simple tensu. Oni su veoma jednostavni. Tvore se dodavanjem nastavka“ ed“. Ako pravilni glagol završava slovom „e“ tada se samo dodaje nastavak „d“. Naravno, nećeš ih prepoznati ako prvo ne naučiš nepravilne glagole u engleskom jeziku. Stoga to nemoj zanemariti. Vidio sam učenike kojima se to nije dalo učiti, pa su godinama imali probleme u izražavanju. Vjerujem da ćeš dosljednim učenjem uspjeti za par dana ili tjedana.

Nepravilni glagoli u engleskom jeziku


U prošlosti je engleski jezik sadržavao oko 300 nepravilnih glagola. Sada ih imamo oko 180, te se njihov broj i dalje smanjuje. Ne brini, jer učestalo koristimo manje nepravilnih glagola engleskog jezika, te ih ne moraš sve naučiti. A zašto se njihov broj smanjuje? Ljudi ih ne vole učiti napamet, pa iz generaciju u generaciju neki nepravilni glagoli postaju pravilni.

Njih možeš pronaći na različitim web stranicama, te u mnogim knjigama. Tablice se obično sastoje od tri stupca, a one prikazuju „Base Form“, „Past Simple“ i „Past Participle“. Savjetujem ti da koristiš sljedeću tablicu u kojoj su prikazani nepravilni glagoli po frekvenciji korištenja. Tako ćeš prvo naučiti najvažnije među njima, te se brže snaći u njihovoj primjeni. U toj tablici svi nepravilni glagoli sadrže prijevod na hrvatski jezik.

Također pogledaj youtube video koji prikazuje izgovor nepravilnih glagola u engleskom jeziku.

ZANIMLJIVOST: Učenici engleskog jezika najčešće griješe kod izražavanja sljedećih nepravilnih glagola: to drink, to go, to swim, to have, to be. Dobro nauči njihove oblike. Dva navedena glagola koristimo kao pomoćne glagole, te stoga zaslužuju tvoju pozornost.

Isti nepravilni glagoli


Znamo da nepravilni glagoli u engleskom jeziku nemaju određenu formu. Ipak, primijetiti ćeš da neki od njih imaju iste nastavke u sva 3 oblika. To ti može pomoći da ih lakše zapamtiš i prepoznaješ. Prema tome možemo reći da postoje:
  1. Nepravilni glagoli koji su isti u sva tri stupca (npr. cut, cut, cut).
  2. Nepravilni glagoli koji su isti u dva stupca (have, had, had).
  3. Nepravilni glagoli koji se razlikuju u sva tri stupca (be, was, been).
NAPOMENA: Učestalo korišten glagol „read“ pišemo jednako u sva tri stupca. Ipak, on se drugačije izgovara u simple pastu, a drugačije u past participlu.

Nepravilni glagoli sa istim nastavcima


Obrati pozornost na završni oblik riječi. Postoje nepravilni glagoli sa istim ili sličnim nastavcima. Njihovo prepoznavanje pomaže učenicima engleskog jezika da ih lakše zapamte.

buy – bought – bought / catch – caught – caught
beat beat beaten / eat ate eaten
blow blew blown / throw threw thrown
drink drank drunk / sing sang sung
speak spoke spoken / wake woke woken

Engleski glagoli koji mogu biti pravilni i nepravilni


Riječ „Hang“ ima dvostruko značenje. U prvom smislu znači objesiti nešto na visok položaj. Npr. jaknu na vješalicu. Ona dolazi kao nepravilni glagol engleskog jezika, te je stoga izražavamo oblicima hang – hung – hung. Drugo značenje ove riječi govori o ubojstvu nekog vješanjem. Veoma ružno, te je dobro da smo takve postupke ostavili u prošlosti. Uglavnom, u ovom slučaju radi se o pravilnom glagolu, te mu kod izražavanja u prošlom vremenu dodajemo nastavak „ed“.

Nepravilni glagol „lie“ ima značenje leći u horizontalni položaj. Dolazi u oblicima lie – lay – lain. Unutar engleskog jezika postoji i pravilni glagol „lie“ kojim kažemo da netko laže ili je lagao.

Pitaš se koliko je još takvih izuzetaka? Ne mnogo. Ja znam za sljedeće riječi koje se prikazuju kao pravilni i nepravilni glagoli u engleskom jeziku:

OSNOVNI OBLIK – PRAVILNI GLAGOL – NEPRAVILNI GLAGOL
burn – burned – burnt
dream – dreamed - dreamt
learn – learned – learnt
smell – smelled – smelt

Učenje nepravilnih glagola


Kako se uče nepravilni glagoli u engleskom jeziku? Postoji mnogo pristupa, te ih je najbolje kombinirati. Dobro je izvući nepravilne glagole iz rečenica koje čitaš, pa poslije provjeriti njihove oblike. Tako ćeš ih upoznati sporije, ali lakše zapamtiti. Na internetu postoje i korisne vježbe za učenike engleskog jezika. Također možeš kopirati nepravilne glagole na svoj smartphone. Kasnije ih možeš pogledati dok putuješ, čekaš kod doktora ili u dućanu na blagajni, te u drugim prilikama.

Dalje možeš pročitati:

13 comments:

  1. A sta ću ja da radim, kad mi treba 'Defining/Nondefining Relative Clauses', to nažalost kod vas na sajtu nema.

    OdgovoriIzbriši
  2. defining – no commas (bez zareza) - koristimo kako bi se izjasnili o komu ili čemu točno pričamo.

    non-defining – commas (sa zarezom) - koristimo kada ne trebamo posebno objašnjavati o komu ili čemu pričamo.


    Npr.

    I have three brothers.(dakle, trebam objasniti o kojem bratu pričam) My brother who lives in Sidney came to see me last month.

    Mr Robinson is very famous. (točno se zna na koga mislimo) Mr Robinson, whom I met at the trade fair, is a famous inventor.

    OdgovoriIzbriši
  3. U gornjem tekstu se ne može otvoriti link Nepravilni glagoli po frekvenciji korištenja

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala vam što ste primijetili i komentirali. Postavio sam novi link koji radi :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Meni i dalje ne radi link :( možete li poslati u kom

    OdgovoriIzbriši
  6. Moguće da imaš veoma zastarjelu verziju worda, ili greške u pregledniku. Isprobao sam na 2 računala, te sada otvara nepravilne glagole.

    Javi mi se na zoki1989@gmail.com Mogu ti poslati nepravilne glagole u mailu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Okay Zoki, kada koristimo 2 a kada 3 kolonu sa kojim gl.vrmenima ?

      Izbriši
    2. Moraš naučiti svako glagolsko vrijeme da znaš. Iako se recimo isti oblik ponavlja kroz Perfect sadašnji, Perfect prošli, Perfect budući. itd.

      Izbriši
  7. Korisno za mene .. Pročitah nešto na temu i ovde, škola stranih jezika Mogi: http://www.mogi.co.rs/engleski-jezik-osnove/pravilna-upotreba-pravilnih-glagola-nekih-prideva-priloga-u-engleskom/

    OdgovoriIzbriši
  8. Nepravilni glagoli su izuzetno teški za učenje. Imao sam velikih problema da ih savladam i pitanje je da li sam ih još uvek savladao. jedini način da se nauče jeste da ne nabubaju napamet

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nekom štrebanje zaista pomogne i najbrže napreduje tako. No nekome više odgovaraju drugačiji pristupi.

      Izbriši
  9. Sve ima svoje i za sve je potrebno vreme. Sto se tice ucenja nepravilnih glagola engleskog jezika, valjda je poenta da se zapamte za citav zivot. Postoje metode koje, koje mogu da olaksaju ucenje stranog jezika i jedna od njih je Lozanov metod, isto jako korisno za ucenje glagola jesu i mape uma.

    OdgovoriIzbriši