Umne Mape i Korisne Tablice

Postoje različite umne mape i korisne tablice za učenje engleskog jezika. Možemo reći da gramatika engleskog jezika zahtjeva poprilično materijala za učenje, iako nije komplicirana prema drugim jezicima. Stoga ti preporučam da koristiš umne mape i korisne tablice. One sadrže pregledan prikaz najvažnijih natuknica iz različitih gradiva. U nastavku ovog teksta pronaći ćeš linkove na neke od njih.

Kako ih koristiti?


Umne mape i korisne tablice ne služe za temeljito učenje engleskog jezika, već kao pregledan podsjetnik. U njima se nalaze prikazane neke osnovne definicije i primjeri. Mogu se koristiti kao slike pohranjene na računalu ili pametnom mobitelu, te kao slike ispisane na papir.

Umne mape i korisne tablice 


Dosta sam razmišljao o ovom tekstu, te namjeravao samostalno napraviti umne mape i korisne tablice za lakše učenje engleskog jezika. Ipak, meni baš ne ide grafički prikaz, a vidim da su već pojedinci odlično učinili taj posao. Stoga sam potražio najbolje radove na internetu, linkao ih, te ukratko opisao. Tako ćeš lako odabrati ono što ti odgovara.

Osnovna pitanja engleskog jezika nalazimo u brojnim tekstovima, te ih koristimo u komunikaciji s drugima. Veoma su kratka i jednostavna, te ćeš ih lakše zapamtiti uz sljedeće:
Glagolska vremena djeluju komplicirano mnogim učenicama engleskog jezika. Ne možeš ih zanemariti zbog njihove važnosti, pa se pobrini da ih lakše zapamtiš i razumiješ:
Nepravilni glagoli nisu nimalo zabavni za učenje. Dobro je što ih možemo grupirati prema njihovom obliku, te tako znatno lakše zapamtiti. To je odlično prikazano kroz navedenu tablicu i umne mape:
Vezni i pomoćni glagoli imaju veoma važnu ulogu u rečenicama engleskog jezika. Zapamti ih pomoću prikazane slike, te ih pokušaj uočiti tokom komunikacije, čitanja i slušanja.

Modalni glagoli služe kao podvrsta pomoćnih glagola. Ne nalaze se u svakoj rečenici, ali ipak imaju dovoljno čestu upotrebu, te će ti zatrebati u izražavanju engleskim jezikom.

Fraze za pisanje eseja mogu poslužiti početnicima da ljepše strukturiraju rečenice.

Pojmovi ljudskih osobnosti nisu nešto najvažnijeg za učenike engleskog jezika, ali nisu niti za zanemariti. Ova umna mapa ih savršeno prikazuje, te će ti pomoći da ih zapamtiš.

Zašto koristiti umne mape i tablice?


Umne mape postoje već nekoliko desetljeća, te mogu dobro doći učenicima engleskog jezika. Funkcioniraju na temelju strukture koja se grana od najvažnijih pojmova do dubljih detalja. Sadrže samo najvažnije pojmove i objašnjenja, ali naš mozak funkcionira na temelju asocijacija, pa to pomaže da se lakše prisjetimo ostalog. Često se uz riječi koriste različite boje i slike. Time se više uključuje desna polutka mozga zadužena za kreativnost, pa učenje postaje lakše i zabavnije. Također lakše uviđamo poveznice među različitim elementima, te cjelokupnu strukturu prikazanog.

Tablice nisu podjednako učinkovite, ali im je prednost što mogu obuhvatiti više sadržaja na jednoj stranici papira. Postaju kvalitetnije kada važne pojmove istaknemo različitim bojama i oblikovanjem fontova. Također ih je lakše izraditi u poznatim programima poput microsoft worda. Ipak, postoje i besplatni alati za izradu umnih mapa.

Nadam se da ti pomažu navedene umne mape i korisne tablice za učenje engleskog jezika. Imaš li nekih sličnih ideja? Ostavi svoja mišljenja i prijedloge u komentarima.

Dalje možeš pročitati:

8 comments:

  1. Puno vam hvala :) Ovo mi veoma pomaže.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super, sve ću ih kopirati na A4 format te zatim plastificirati, pa kada budem učio određeni sadržaj engleske gramatike imati ću ga predočenog jasno na stolu ispred sebe.

    OdgovoriIzbriši
  3. Može li mi netko objasniti značenje skraćenice "sth." koja je napisana u tablici kod objašnjenja korištenja glagolskog vremena the future perfect i perfect continuous. Usput se pitam zašto je u prvom stupcu navedene tablice kod vremena the future perfect, napisano "perfect simple". Kakvo je to vrijeme, kako može biti u isto vrijeme složeno i jednostavno???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sth. = something = nešto

      Slobodno ignoriraj riječ "simple". Nisu to uopće trebali pisati jer stvarno djeluje zbunjujuće. Čitaj samo "past perfect", "present perfect" i "future perfect".

      Izbriši
    2. Hvala na promptnom odgovoru. Sada mi je to jasno, te krećem u nove pobjede. Moram engleski usavršiti do 9. mj. kada ponovno idem u Dublin, jer sam se prvi puta malo neugodno osjećao kada sam krenuo u konverzaciju sa ircima.

      Izbriši
    3. Super :) To je fenomenalna motivacija za učenje, a posjet Dublinu je prilika za vježbanje engleskog. I ne brini, ok je napraviti neke pogreške u govoru. Bitno je učiti iz njih.

      Izbriši