Instrukcije Iz Engleskog Jezika

Instrukcije iz engleskog jezika mogu pomoći u učenju, te biti oblik zarade. Doznaj kako pronaći kvalitetne instrukcije iz engleskog jezika, te kako podučavati druge. Prvi dio teksta posvećen je učenju, a drugi dio podučavanju.

Prednosti instrukcija iz engleskog jezika


Svi znamo da instrukcije iz engleskog jezika nisu besplatne. Stoga prvo razmotri njihove prednosti i nedostatke. Tako ćeš lakše zaključiti da li ti ovaj oblik učenja odgovara.

1. Individualni pristup čini najveću prednost odlaska na instrukcije iz engleskog jezika. Većina započne učenje u školi ili na nekom tečaju. Tu se nastava odvija prema unaprijed pripremljenom planu za sve učenike. Mnogima je neugodno prekidati nastavu, te tražiti dodatna objašnjenja. Zapneš li sa jednim gradivom, sljedeća ćeš još teže razumjeti. Instrukcije su u potpunosti prilagođene tvom predznanju, metodama učenja, te ispravljanju pogrešaka koje činiš. To ti omogućava napredak, neovisno o prijašnjim uspjesima.

2. Mogućnost izbora instruktora čini drugu prednost. Samostalno odaberi svog instruktora engleskog jezika, te ga promijeni ako ne zadovoljava tvoje uvjete. Sa druge strane imamo obrazovni sustav. Neki učitelji veoma dobro rade svoj posao, ali ima i onih loših. Loši učitelji mogu usporiti učenike u napretku, te uništiti njihovo samopouzdanje. Ne možeš ih izbjeći ako ideš u školu, ali oni ne moraju biti jedini izvor tvog znanja.

Nedostaci instrukcija iz engleskog jezika


1. Visoka cijena je vjerojatno glavni nedostatak. Instrukcije iz engleskog jezika mogu cjenovno varirati, ali kvalitetno podučavanje nije jeftino. Jedan sat tjedno vjerojatno ne može biti dovoljan za ozbiljan napredak, pa pokušaj procijeniti koliko ti je novca potrebno.

SAVJET: Sagledaj osobe koje dobro poznaju engleski jezik, ali imaju problema s nečime što tebi ide. Možete razmijeniti usluge podučavanja, te tako izbjeći plaćanje novcem.

2. Vjerodostojnost instruktora je drugi mogući problem. Odlična ocjena ili diploma iz engleskog jezika ne jamči kvalitetnog instruktora. Raspitaj se za iskustva i reputaciju instruktora, te ne plaćaj unaprijed. Također možeš zatražiti nekoliko minuta besplatne instrukcije iz engleskog jezika. Instruktor će se sigurno potruditi da dobije posao, a ti ćeš moći realno procijeniti da li ti odgovara njegov pristup.

Temelji dobrih i loših instrukcija


NAPOMENA: Ovo je važno za učenike i instruktore engleskog jezika!

Znaš li koje su temeljne osobine dobrih instrukcija?
  • Jednostavna i postepena objašnjenja. Laganiji tempo omogućava shvaćanje bilo koje teme. Dobar instruktor sluša i promatra da li učenik zaista razumije objašnjeno. Tek kada je siguran u to nastavlja sa novim objašnjenjima. To je važno jer učenici neće uvijek postaviti pitanje kada nešto ne razumiju. Često se boje da će time provocirati instruktora ili ispasti glupi pred njime.

  • Buđenje znatiželje čini drugi temelj kvalitetnih instrukcija engleskog jezika. One s razlogom ne smiju biti dosadne i naporne. Tada je glavna misao kada će sat podučavanja završiti. A što se može razumjeti i naučiti kada se tako osjećamo? Zato se dogovorite da ćete u instrukcijama koristiti zabavne igre i priče. Kreativne ideje su uvijek dobrodošle.

  • Naglašavanje i ponavljanje najbitnijeg. Tako se lakše shvati čemu treba pridati najviše pozornosti, podiže se razumijevanje objašnjenog i kasnije pamćenje istog.
Pogledaj ovaj zabavan i poučan primjer!

Kako izgledaju loše instrukcije iz engleskog jezika?
  • Instruktor objašnjava i uspoređuje dva gradiva. Recimo da nije lako istovremeno shvatiti dva glagolska vremena. Znatno je lakše kada se prvo temeljito objasni jedno glagolsko vrijeme, pa zatim drugo glagolsko vrijeme. Njihovu usporedbu možemo napraviti na kraju.

  • Instruktor se žuri i daje površna objašnjenja. Kasnije se vraća na to i nadopunjuje zaboravljeno. Ovakav pristup nema nikakvog logičkog redoslijeda. 

  • Instruktor daje teoriju bez primjera. Također može na brzinu izgovoriti primjere. To je dosadno i teško zapamtiti. Znatno je lakše kada se koriste objašnjenja pomoću slika i kada se primjeri zapišu.

Kako se pripremiti za instrukcije?


Odlučuješ se isprobati instrukcije iz engleskog jezika? Dobro se pripremi, te uštedi svoje vrijeme i novac. U nastavku teksta pročitaj što trebaš učiniti prije početka instrukcija:
  • Oprezno biraj instruktora! Zatraži od instruktora dokaz o stručnosti i iskustvu u podučavanju engleskog jezika. Zamoli prijatelje i poznanike da ti preporuče provjerenu osobu.

  • Odredi svoje ciljeve! Razmisli s čime imaš problema, te kojim gradivima želiš ovladati. Instrukcije iz engleskog jezika mogu poslužiti za nadogradnju školskog znanja, pojašnjenje nekih gramatičkih pravila ili vježbanje na engleskom jeziku. Za ispite počni učiti od najvažnijih gradiva, osim ako je lakše gradivo preduvjet za njihovo razumijevanje.

  • Dogovori se s instruktorom! Pokušajte stvoriti plan učenja na temelju tvojih ciljeva, te preporuka instruktora. Instrukcije iz engleskog jezika mogu biti kvalitetnije jednom jednostavnom metodom. Kod prvog susreta riješi neki test instruktora. Tako će on imati realniji uvid u tvoje predznanje, te se lakše prilagoditi tvojim potrebama.

  • Predlaži! Instruktor s iskustvom sigurno će ti predložiti svoj uobičajeni način podučavanja engleskog jezika. Međutim, slobodno predloži metode za koje smatraš da bi ti mogle biti korisne.

  • Pitaj! Uvijek imaj na umu da sa razlogom plaćaš instrukcije iz engleskog jezika. Nemoj se ustručavati pitati i tražiti dodatna pojašnjenja, čak i nekoliko puta. Upamti da ne postoje glupa pitanja, te ih unaprijed pripremi!

Kako podučavati druge?


Voliš podučavati druge osobe, te želiš nešto zaraditi? Dobro razmisli da li dovoljno poznaješ engleski jezik. Ako imaš problema sa gradivom do dva, prouči to i izvježbaj temeljito prije davanja instrukcija. Tako te nijedno pitanje neće iznenaditi. Evo još nekih savjeta:
  • Dobro procijeni svoje mogućnosti, te na temelju toga odluči kome možeš pružiti instrukcije iz engleskog jezika. Nije isto podučavati učenike nižih razreda osnovne škole, srednjoškolce, studente, te poslovne osobe. Možeš probati podučavati rodbinu ili prijatelje, te vidjeti kako ti ide. Također razmisli o metodama podučavanja.

  • Upoznaj svoga učenika! Ovo je temelj koji omogućava da instrukcije iz engleskog jezika donesu najbolje rezultate. Doznaj što želi naučiti, kakvo predznanje posjeduje, te koje su mu mogućnosti učenja. Također saslušaj prijedloge. Prema svemu navedenomu sastavi i predloži plan učenja.

  • Naoružaj se nastavnim materijalom! Prilagodi nastavne materijale svakom pojedinom učeniku. U tu svrhu prouči razne školske udžbenike, video lekcije i internet testove engleskog jezika. Vježbe možeš osmisliti samostalno ili ih možeš pronaći.

  • Pažljivo rasporedi vrijeme! Planiraj svaki školski sat tako da ga maksimalno iskoristiš, a da pritom zadržiš pozornost učenika. Najbolje je da instrukcije iz engleskog jezika podijeliš na logičke cjeline. Na primjer, 20 minuta posvetiš određenom glagolskom vremenu, sljedećih 10 minuta vježbama na istu temu, a preostalih 10 minuta na slobodni razgovor o engleskom.

  • Obrati pozornost na učenika! Govori polako, te koristi jednostavne riječi i rečenice. Prilikom toga prati reakcije učenika. Ako uočiš zbunjenost, zastani i provjeri da li razumije rečeno. Daj mu do znanja da ćeš vrlo rado odgovoriti na bilo koje pitanje. Također napravi pauzu kada primijetiš umor ili pad koncentracije.

  • Unesi element zabave! Instrukcije iz engleskog jezika će tako donijeti bolje rezultate. Čim više osjetila uključiš u učenje, pozornost učenika će biti veća. To može uključiti povremeno igranje poučnih kvizova, slobodni razgovor na engleskom, video i audio materijale itd.

Isplativost instrukcija iz engleskog jezika


Naveo sam temeljne prednosti i nedostatke instrukcija iz engleskog jezika. Pokušaj učiti na različite načine, ali definitivno razmotri ovu opciju. Ona nije besplatna, ali može veoma pomoći kada zapneš sa razumijevanjem nekog gradiva. Možda ćeš i ti jednog dana biti instruktor engleskog jezika.

Dalje možeš pročitati:

6 comments:

  1. Mogao bih razmisliti o instrukcijama. Ovo je dobar tekst koji mi je pomogao da vidim što time gubim i dobivam. Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala! Vaši savjeti uvijek pomognu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pratim sve pomno i učim, super ste, ucim engl cijeli zivot ali imam praznine koje sam ovde popunila,svaki radni dan sam najmanje dva sata uz vas,hvala jos jednom,

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala Bubi :)
    Tolika volja i ucenje sigurno se odrazavaju na tvoje poznavanje engleskog jezika. Samo tako nastavi!

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala, super pojašnjeno, od organizacije i rasporeda učenja, gramatike itd...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Drago mi je da ti se sviđa moj blog i da pomaže u učenju.

      Izbriši