Engleski Jezik - Priprema Za Maturu

U Hrvatskoj se državna matura sastoji od obveznog i izbornog dijela. Engleski jezik spada pod obvezne predmete. Zato je važna dobra priprema za maturu. Ispit iz engleskog jezika uključuje čitanje, pisanje i slušanje, te poznavanje vokabulara i gramatike. Nastavi čitati ovaj tekst i saznaj više.

Uvod u pripremu za maturu


Da li dobro poznaješ engleski jezik? Koji faks želiš upisati? Dobro razmisli o tim pitanjima, te pokušaj pametno odgovoriti na njih. Na temelju toga donosiš jedan važan izbor: možeš odabrati polaganje osnovne ili više razine engleskog jezika. To će utjecati na tvoje daljnje obrazovanje.

Možda ti engleski jezik ide slabije, ali ne odustaj od svojih snova. Kasnije ti može biti žao. Svakodnevno uči engleski jezik, pa ćeš ostvariti bolje rezultate na ispitu. Dobra priprema za maturu mnogo znači. Znam da treba uložiti vremena i truda, ali viša razina engleskog jezika pruža više izbora. Za to se isplati potruditi.

Engleski jezik – osnovna razina


Osnovna razina engleskog jezika zaista nije teška, te je svatko može položiti. Taj ispit sadrži tri ispitne cjeline. To su čitanje, pisanje i slušanje. Ispit traje 85 minuta, te ga možemo podijeliti na navedena tri dijela. Čitanje i pisanje traju po 60 minuta, a slušanje preostalih 25 minuta.

Priprema za maturu u čitanju engleskog


U ovoj cjelini trebaš pažljivo čitati i razumjeti zadane tekstove. Dobra priprema za maturu počinje svakodnevnim čitanjem. Pokušaj shvatiti smisao pročitanog, te uočiti detalje. Tako ćeš bez problema riješiti ovaj dio. Engleski jezik donosi najviše 30 bodova za učenike koji to uspješno riješe. To je 40% ukupnih bodova ispita. On se sastoji od više vrsta zadataka, a neki među njima su:

- Zadatci povezivanja – u kojima prepoznaješ osnovni smisao teksta.
- Zadatci višestrukog izbora – između tri ponuđena odgovora.
- Zadatci dopunjavanja – kod kojih treba popuniti tražene informacije.

Priprema za maturu u pisanju engleskog


Ovaj dio definira 30% ispita u cjelini. Potrebno je napisati tekst od 40 do 60 riječi, kao odgovor na poruku sa tri zadana pitanja. U tome ti pomaže dobro poznavanje riječi i prikladnih gramatičkih struktura. Dobra priprema za maturu može biti pisanje bloga i e-mailova na engleskom jeziku. Vjerojatno ćeš dobiti komentare izvornih engleskih govornika, te će te ispravljati u učinjenim greškama.

Priprema za maturu u slušanju engleskog


Slušanje nije teško, ali zahtijeva pozornost. Ovdje se pojavljuju 4 skupine zadataka, koji se temelje na različitim slušanim tekstovima. Može se osvojiti najviše 30 bodova, a to čini preostalih 30% ispita.

Engleski jezik – viša razina


Engleski jezik više razine također sadrži čitanje, pisanje i slušanje. Samo je zahtjevniji, a ispit traje 180 minuta. Od toga čitanje i pisanje oduzima oko 70 minuta, a slušanje samo 35 minuta. Svaka ispitna cjelina nosi jednu trećinu ukupnih bodova.

Priprema za maturu u čitanju engleskog


Ovaj dio donosi iste zadatke kao i kod osnovne razine. Tekst je nešto duži, te obično varira između 500 i 600 riječi. Zadatci su također malo otežani. Npr. kod zadataka višestrukog izbora postoje 4 ponuđena odgovora.

Priprema za maturu u pisanju engleskog


Pisanje nije preteško za osnovnu razinu, ali ovdje se treba potruditi. Naime, piše se esej od 200 do 250 riječi. To nije tako strašno, ali dobra priprema za maturu definitivno pomaže. Svakodnevno uči engleski jezik, te ga primjenjuj na različite načine. Možeš pisati razne vrste tekstova, te zamoliti nekog da ih pregleda.

Priprema za maturu u slušanju engleskog


Nema tu neke pretjerane mudrosti. Ovdje se slušaju različiti tekstovi u obliku razgovora, predavanja, izvješća, poruka i sl. Pažljivo slušaj i pamti važne informacije. Za pripremu pokušaj pričati sa prijateljima na engleskom jeziku, te slušati riječi različitih pjesama. Također pomaže gledanje filmova. Prilikom toga isključi prijevod, te pokušaj razumjeti engleski jezik u govoru.

Prva faza pripreme za maturu


Moglo bi se reći da priprema za maturu počinje već s prvim danom srednje škole. Međutim, intenzivna priprema počinje u drugom polugodištu završnog razreda. Počni čim ranije, te svaki dan uči engleski jezik. Tako ćeš izbjeći paniku u posljednjem trenutku, te lakše postići dobro rezultate. To uključuje ponavljanje i nadopunjavanje gradiva iz svih razreda srednje škole.

Priprema za maturu na internetu


Zanima te gramatika engleskog jezika? Tada si na pravom mjestu. Ovaj blog sadrži jednostavna objašnjenja glagolskih vremena, te druge korisne savjete. Želim pomoći učenicima da lakše nauče engleski jezik, te se usput zabave. Nadam se da ćeš to iskoristiti, te uspješno položiti državnu maturu. U tome ti mogu pomoći i sljedeće web stranice:

1. Ova interaktivna stranica pruža mogućnost da provjeriš stečeno znanje iz engleskog jezika. To činiš kroz zanimljive testove i igre.

2. Stranice Ministarstva također pomažu. Na njima se nalaze cjelovite brošure za polaganje državne mature. Npr. vodič kroz ispite državne mature, koji uključuje i engleski jezik. Pod kalendarom možeš provjeriti datum održavanja ispita.

Napomena za pisanje ispita iz engleskog jezika


Na ispitu nije dozvoljeno korištenje rječnika. Uči engleski jezik, te pokušaj ovladati sa čim više riječi. Pritom obrati pažnju na izgovor i pisani oblik svake riječi. Također zapamti da je na državnoj maturi dozvoljena upotreba crne ili plave kemijske olovke. Pobrini se da imaš rezervnu kemijsku olovku. Trebat ćeš se koncentrirati, te loša priprema ne smije okupirati tvoje misli.

Očekuje te dosta truda i učenja, ali se dobra priprema za maturu definitivno isplati. Sagledaj ovo kao priliku da bolje upoznaš engleski jezik. To je dobro za tebe, te će ti pomoći u životu.

Dalje možeš pročitati:

1 comments: