Dani U Tjednu Na Engleskom

Zanimaju te dani u tjednu na engleskom jeziku? Oni se lako pamte zbog jednog specifičnog obilježja. Svi dani u tjednu na engleskom jeziku završavaju sa istom riječju. Ta riječ je dan, odnosno „day“. Nastavi čitati ovaj tekst, te saznaj kako govornici engleskog jezika nazivaju dane.

Važnost poznavanja dana u tjednu


Sigurno ćeš naići na tjedne rasporede, prisjećati se što je bilo nekog dana, provjeriti radno vrijeme dućana na određeni dan itd. Također zamisli da upoznaš nove prijatelje, te da komunicirate pomoću engleskog jezika. Kako ćete dogovoriti dan vašeg sastanka? Organizacija je veoma važna, te utječe na naše svakodnevne živote. Stoga nauči kako se pišu i izgovaraju dani u tjednu na engleskom jeziku.

Dani u tjednu na engleskom jeziku


Monday = Ponedjeljak
Tuesday = Utorak
Wednesday = Srijeda
Thursday = Četvrtak
Friday = Petak
Saturday = Subota
Sunday = Nedjelja

Pisanje dana u tjednu na engleskom jeziku


Nadam se da  primjećuješ kako se dani u tjednu spominju u pismu i govoru engleskog jezika. Redovito koristimo prijedlog „on“. Npr. „On Friday“. Također ih uvijek pišemo velikim početnim slovom.

Govornici engleskog jezika koriste neke izraze. Tako izraz „days of the week“ predstavlja svih sedam dana u tjednu. Istovremeno izraz „weekdays“ predstavlja samo radne dane u tjednu. Kada kažemo „weekend“ mislimo na subotu i nedjelju.

Kratice dana u tjednu


Znaš li kako se kraticama izražavaju dani u tjednu na engleskom jeziku? Postoji duži oblik kratica i kraći oblik kratica, a koristimo onaj koji je prikladniji u određenoj situaciji. Ove kratice uvijek pišemo s točkom na kraju.

Monday = Mon. = Mo.
Tuesday = Tue. = Tu.
Wednesday = Wed. = We.
Thursday = Thu. = Th.
Friday = Fri. = Fr.
Saturday = Sat. = Sa.
Sunday = Sun. = Su.

Nadam se da ti ovaj tekst pomaže, te imam za tebe još jedan savjet. Pripazi da ne zamijeniš utorak i četvrtak. Ti dani u tjednu na engleskom jeziku zvuče veoma slično. Sjećam se svojih školskih dana, te da su mnogi učenici engleskog jezika griješili u tome. To može ostaviti loš dojam kod upoznavanja, u poslovnoj komunikaciji ili kod pisanja školskog ispita.

Dalje možeš pročitati:

2 comments: