Sintaksa Engleskog Jezika

Znaš li što je sintaksa engleskog jezika? Pitaš li se zašto je važno njezino poznavanje? Pročitaj ovaj tekst i saznati ćeš sve o sintaksi engleskog jezika. Riječ dolazi od starogrčkog jezika. Syn znači zajedno, a táxis prevodimo kao uređivanje ili dovođenje u red.

Sintaksa je dio gramatike koji definira pravila ustroja rečenice. Smislenost teksta ovisi o razmještaju, redoslijedu i međuodnosu riječi u rečenici. Stoga je važno da upoznaš sintaksu engleskog jezika.

Pojmovi sintakse engleskog jezika


Rečenice tvorimo od manjih fraza (skupine riječi). One su temelj sintakse engleskog jezika. Postoji više vrsta fraza koje se koriste u engleskom jeziku, ali najvažnije su imenička fraza i glagolska fraza. Ove dvije fraze moraju postojati u rečenici kako bi ona imala smisla.

Svaka fraza engleskog jezika u sebi ima glavnu riječ ili glavu. Glava imeničke fraze je imenica, a glagolske glagol. Proučavaj sintaksu engleskog jezika na primjerima, te ćeš vidjeti da je glava neizostavni dio. Ispustimo li bilo koji drugi dio fraze, rečenica će i dalje imati smisla.

The man rapidly went away.

Pogledaj navedenu rečenicu engleskog jezika. U njoj odmah primjećujemo imenicu (man) i glagol (went). Pokušaj izostaviti bilo koju od te dvije glave i vidjet ćeš da je rečenica izgubila smisao:

The man rapidly away.
The rapidly went away.

Prouči sintaksu engleskog jezika u sljedećim rečenicama. Tu smo izostavili riječi koje okružuju glave ovih fraza. Uočit ćeš da je rečenica smislena i bez njih:

Man rapidly went away. (ova rečenica nije gramatički točna, ali ne gubi smisao)
The man went away.

Modifikatori u engleskom jeziku


Frazu u engleskom jeziku čine glava i njezini modifikatori. Kao što sama riječ kaže, modifikatori oblikuju glavu fraze.

U prethodnim primjerima vidiš da ispred imenice stoji određeni član. Članovi pripadaju determinatorima u engleskom jeziku, a determinatori engleskog jezika su vrsta modifikatora. Ovdje član modificira imenicu (the man). Istovremeno postoji modifikator glagola u navedenom primjeru. To je mjesni prilog (went away).

Postoji više vrsta riječi koje mogu modificirati imenice i glagole! Učeći vrste riječi, naučit ćeš koje od njih modificiraju imenice, a koje glagole, te gdje se smještaju u odnosu na njih. Tako ćeš bolje razumjeti i sintaksu engleskoga jezika.

Imeničke fraze imaju važnu ulogu za sintaksu engleskog jezika. One navode osobu ili stvar koja vrši radnju glagola (subjekt) ili na kojoj se vrši radnja glagola (objekt).

The man rapidly went away.

Glagolska fraza obično ima samo jednu riječ, a to je glagol. Ona može sadržavati i dodatne riječi engleskog jezika, a to su modifikatori toga glagola.

The man walks.
The man walks pretty fast.

Međuodnos fraza i modifikatora u rečenici


Ovo je presudno za razumijevanje sintakse engleskog jezika! Riječi i fraze su poredane po hijerarhiji. Stoga obavezno sagledaj međuodnos elemenata u rečenici. Jedna fraza može dominirati nad jednom riječi ili nad drugom frazom.

In the car – ovdje fraza u sebi sadrži još jednu frazu, a to je „the car“. Dakle, fraza 1 obuhvaća riječ „in“ i frazu 2, te vidimo da dominira njima.

Ostale vrste fraza u engleskom jeziku


Sintaksa engleskog jezika poznaje još neke vrste fraza. To su:
  1. pridjevske fraze
  2. priložne fraze
  3. prijedložne fraze

Pridjevske fraze engleskog jezika mogu biti sastavljene od jednog ili više pridjeva. U sljedećoj rečenici označena je pridjevska fraza. Ona je dio imeničke fraze „the little white cat“. Tu imenička fraza obuhvaća pridjevsku, pa kažemo da njome dominira.

The little white cat ran away.

Priložne fraze engleskog jezika funkcioniraju poput pridjevskih. Ipak, one dolaze uz glagole, a ne imenice. Svaka riječ utječe na sintaksu engleskog jezika, pa ih pozorno promotri. Kada prilog modificira pridjev, tada je on dio pridjevske fraze!

He stood up immediately. (ovdje jedan prilog tvori priložnu frazu)
The immediately visible changes... (prilog je ovdje dio pridjevske fraze)

Prijedložne fraze su vrlo česte u rečenicama engleskog jezika. U slijedećem primjeru vidimo da prijedložnu frazu čini prijedlog down i imenička fraza the street.

The cat ran away down the street.

Primjer sintakse engleskog jezika


Spomenuo sam osnovne pojmove koji ti pomažu u razumijevanju sintakse engleskog jezika. Sada ćemo promotriti jedan primjer:

The little white cat rapidly ran away down the street.

Možeš li ovdje odrediti sintaksu engleskog jezika? Što čini pridjevsku, imeničku, priložnu, prijedložnu i glagolsku frazu? Koje fraze dominiraju nad kojima? Pomoći ću ti u tome:

The little white cat – ovo je imenička fraza engleskog jezika koja u sebi sadrži pridjevsku frazu „little white“. Dakle, imenička fraza ovdje dominira.

Rapidly ran away down the street – ovo je glagolska fraza engleskog jezika koja se sastoji od glagola, od priložne fraze „rapidly“ i prijedložne fraze „down the street“.

Nastavi upoznavati sintaksu engleskog jezika


Ovdje smo tek zagrebli ispod površine vrlo opširne teme, kakva sintaksa engleskog jezika i jest. Također pogledaj kako izgleda struktura rečenica u engleskom jeziku. Oboje će ti koristiti u daljnjem učenju engleskog jezika.

4 comments:

  1. Odlicno!Pozdrav iz Srbije.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lubica/ Düsseldorf24. travnja 2017. u 02:46

    In the car – ovdje fraza u sebi sadrži još jednu frazu, a to je „the car“. Dakle, fraza 1 obuhvaća riječ „in“ i frazu 2, te vidimo da dominira njima.

    Zoki- Ko ovde sada kome dominira? In dominira the Car ili obnuto? :-(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oprosti, zaista nisam ovo najbolje objasnio.

      Bitno je da rečenica ili fraza smisleno zvuči. Npr.
      ‘Where did he sit down?’
      ‘In the car.’
      --
      Ovdje je važna cijela izjava da rečenica bude smislena. jer da kažemo samo imeničku frazu "the car", to nema smisla.
      --
      Dakle, ovo je prijedložna fraza sa prijedlogom "in" i imeničkom frazom "the car". Stoga kažemo da prijedložna fraza dominira.

      No u dugom primjeru imamo: "The little white cat rapidly ran away down the street."
      --
      Dakle, ako kažemo samo "little white" što je pridjevska fraza, rečenica gubi smisao. "Little white ran away down the street", nama ne govori ništa.
      --
      No ako upotrijebimo samo imeničku frazu "The cat" u rečenici "The cat ran away down the street." sve nam je jasnije.
      --
      Stoga shvaćamo da je imenička fraza presudna da rečenica bude smislena i da ona dominira a pridjevska fraza samo daje dodatne informacije.

      Izbriši