Članovi u Engleskom Jeziku

Što su članovi u engleskom jeziku? Kako ih pravilno primijeniti, te zašto oni predstavljaju veliki problem učenicima engleskog jezika? Pročitaj ovaj tekst i pronađi potrebna objašnjenja, osnovna pravila i primjere korištenja članova u engleskom jeziku.

Članovi u engleskom jeziku


Član je riječ koja se koristi uz imenicu. Ta riječ označava određenost ili neodređenost imenice. Članove u engleskom jeziku smatramo vrstom pridjeva.

U hrvatskom jeziku članovi ne postoje. Zato tu griješe mnogi učenici i studenti engleskog jezika. Postoje pravila korištenja, ali su ona ponekad suptilna i nedorečena. Potrebno je dosta iskustva u korištenju engleskog jezika kako bi se članovi u engleskom jeziku razumjeli i pravilno primijenili.

Određeni i neodređeni članovi u engleskom jeziku 


„A“ i „an“ su neodređeni članovi u engleskom jeziku. Koriste se uz imenice koje nisu određene, odnosno nisu poznate i govorniku i slušatelju. „A“ se dodaje imenicama koje počinju suglasnikom. „An“ se dodaje imenicama koje počinju samoglasnikom. To se pravilo odnosi na izgovor. Tako se ispred riječi "teacher" stavlja "a" . Ispred riječi „actor“ dodajemo član „an“.

„The“ je određeni član u engleskom jeziku i stoji uz određenu imenicu. Da bi imenica bila određena, mora se odnositi na određeni pojam koji je poznat i govorniku i slušatelju. Evo jednog takvog primjera. Ako osoba A traži od osobe B dozvolu da se posluži telefonom, to znači da je telefon vjerojatno u vlasništvu osobe B. Obje osobe znaju točno o kojem je telefonu riječ. Stoga u ovom primjeru koristimo određeni član „The“: „May i use the phone?“

Sada ću ti prikazati kada se koriste neodređeni članovi u engleskom jeziku. Npr. „I saw a yellow cat today“. Osoba A zna o kojoj mački govori, ali osoba B sada prvi puta čuje za nju.

Kada se koriste određeni članovi u engleskom jeziku? 


1. Imenica je prethodno spomenuta.

I saw a yellow cat today. I wanted to touch her beautiful fluffy hair, but the cat ran away. (Kada se spominje prvi put, mačka je još nepoznata slušatelju, pa se koristi neodređeni član u engleskom jeziku. Već pri sljedećem spomenu, koristi se određeni član)

2. Ispred imenice je pridjev u superlativu ili redni broj.

The tallest building in the city is 300 metres high. (postoji samo jedna najviša zgrada u tom gradu).
You will find this poem on the seventh page of the book. (postoji samo jedna sedma stranica u toj knjizi).

3. Imenica opisuje poznatu osobu, pojam ili stvar.

I will fly you to the moon and back… (samo je jedan Mjesec na koji možemo odletjeti)

4. Iza imenice dolazi određena riječ ili fraza koja ju pobliže označuje. Pripazi da li je takva oznaka dovoljna da bi imenica bila određena.

Sandy is watching a movie about aliens. (imenica je dodatno označena skupom „about aliens“, ali nedovoljno da bi bila određena. Naime, postoji mnogo filmova o vanzemaljcima i ne znamo o kojemu se točno radi.)

Sandy is watching the movie about Titanic directed by James Cameron. (u ovom slučaju znamo o kojem je točno filmu riječ, jer postoji samo jedan film Titanik kojeg je režirao J. Cameron).

5. Kontekst ili situacija čine pojam poznatim, odnosno imenicu određenom.

Could you, please, close the window? (kada zamolimo nekoga da zatvori prozor, mislimo na određeni prozor i pretpostavljamo da naš sugovornik zna na koji prozor mislimo)

Brojive i nebrojive imenice


Važno je da prepoznaš gdje se engleski članovi koriste, a gdje ne. U tome ti mogu pomoći brojive i nebrojive imenice. Brojive imenice se odnose na ljude, mjesta ili stvari koje se mogu izbrojati. One uvijek mogu biti u množini.

One flower – two flowers
One girl – two girls

Nebrojive imenice se često odnose na apstraktne pojmove (thought), hranu (honey), napitke (milk) ili različite tvari (ice). One se mogu izbrojati samo ako ispred njih umetneš mjerne jedinice.

Ice - Two blocks of ice

Honey - Three spoons of honey

Odabir prikladnoga člana engleskog jezika


Je li imenica određena ili neodređena? Je li brojiva ili nebrojiva? Jednina ili množina? Postavljaj si ta pitanja kada biraš prikladne članove engleskog jezika.

Članovi u engleskom jeziku

Engleski članovi ispred zemljopisnih imena


Ponekad članovi u engleskom jeziku mogu djelovati nepredvidljivo. Mnogima se tako čini kod zemljopisnih pojmova. Ipak, pravila postoje, te ih možeš shvatiti i primijeniti.

Engleski članovi ispred jezera, kontinenata, država, gradova, sela, zemljopisnih

Države se uglavnom pišu bez člana. Ispred imenice dolazi određeni član kada je ime države u množini, te ako sadrži oblik vladavine.

The United States, The Republic of Croatia, The United Kingdom.

Za otoke i planine vrijedi isto pravilo, pa se član ne piše ispred imena u jednini. S druge strane, članovi u engleskom jeziku redovito dolaze ispred skupine otoka i planinskih lanaca. Poluotoci također sadrže članove.

Hvar Island, Mount McKinley,
the Virgin Islands, the Rocky Mountains,
the Istrian Peninsula.

Ulice, avenije i ceste nemaju jasno pravilo o korištenju članova u engleskom jeziku. Njih ćeš najlakše naučiti na veoma jednostavan način. Pogledaj veći broj primjera, te pokušaj uočiti zakonitosti primjene.

Wall Street, Route 66, Fifth Avenue,
the Lincoln Highway, the Silk Road.

Engleski članovi u svakodnevnoj uporabi


Izvorni govornici vješto koriste članove u engleskom jeziku. Tako razne pogreške brzo odaju učenike i studente drugih zemalja. Budi uporan, te vježbaj njihovo korištenje. Tako ćeš postati odličan u upotrebi članova u engleskom jeziku, te ćeš lakše i kvalitetnije komunicirati.

Dalje možeš pročitati:

33 comments:

  1. Zadovoljstvo mi je da nekome pomognem :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vam za Vaše vrijeme I za Vaš trud, odlično ste objasnili i kako samostalno pokušavam učiti eng. jezik prvi put nalazim ovako detaljne i kvalitetne lekcije.

      Izbriši
  2. veliko hvala vezano za izgovor nekih imenica neodredenog clana

    OdgovoriIzbriši
  3. Svaka cast imam sutra kontrolni i sve sam shvatio ,idem po redu po oblastima i ucim ,mnogo hvala :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Reci ako sam nešto propustio. Nadopuniti ću post.

    OdgovoriIzbriši
  5. kako sada ovo za ulice i avenije?
    kada se koristi a kada ne?

    OdgovoriIzbriši
  6. Ispred naziva gotovo svih ulica ne dolazi član, ali postoje neke iznimke. Ipak, te iznimke su stvarno rijetka pojava. Tako da se ne trebaš niti obazirati na njih.

    OdgovoriIzbriši
  7. Zaista lepo objasnjeno

    OdgovoriIzbriši
  8. Dosta ste mi pomogli.Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  9. Sva glagolska vremena sam prešla pomoću važeg bloga, dobro sam sve shvatila, sada sam članove skužila jako dobro, uz vaš savjet da svaki dan naučim bar 2-5 novih riječi, učila sam 2 mjeseca i naučila sam 124 nove riječi. Inače sam prije imala jako loše nastavnice, a sada u prvom i lošu profesoricu.Sada nam dolazi jako stroga profesorica koja očekuje mnogo od nas i morala sam se pripremit da bi barem nešto znala. Jako sam zadovoljna i PUNO vam hvala! Nastavit ću ponavljat preko vašeg bloga, učit ostatak (kondicionale,pasiv) i nadam se da će to bit dovoljno dobro. Ponekad se izgubim u svim tim vremenima, ali mi je drago da sam naučila upotrebu i koji se pom.gl. gdje koristi. Very good job, people ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Drago mi je ako moj blog barem malo pomaže :) Samo tako nastavi.

    OdgovoriIzbriši
  11. she revised the old lessons or old lessons? hvala

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovdje je ispravno korištenje člana "the". Radi se o "starim lekcijama", pa stoga možemo pretpostaviti da su svi bitni sudionici ove priče upoznati s njima.

    OdgovoriIzbriši
  13. the policeman asked them or policeman asked them?

    OdgovoriIzbriši
  14. TOČNO JE: "the policeman asked them".
    Da li razumiješ zašto ovdje koristimo član "the"?

    OdgovoriIzbriši
  15. Znamo koji ih je pitao?

    OdgovoriIzbriši
  16. Tests from the last year or last year?

    OdgovoriIzbriši
  17. Tako je. Ali ne samo mi, već govornik i slušatelj ove priče znaju o kome je riječ: "o policajcu koji ih je pitao ..."
    S druge strane, da je riječ o bilo kojem policajcu, drugačije bi se izrazili.
    EVO PRIMJERA:
    "The work of a police officer is both challenging and diverse." - ovo se odnosi na bilo kojeg policajca, a ne na nekog određenog. Stoga koristimo član "a".

    Isto je sa ovim sljedećim primjerom. "Tests from the last year" je točno, jer to nisu bilo koji testovi, već testovi iz prošle godine. A sudionici te priče vjerojatno još detalnije znaju o kojim se testovima radi (npr. učitelji i učenici).

    OdgovoriIzbriši
  18. "Tako se na primjer, ispred riječi „hour“ stavlja „an“. Ispred riječi „European“ dolazi „a“. " OBRATNO?

    Sve najbolje!

    OdgovoriIzbriši
  19. U "european" se "eu" cita kao "ju" sto nije samoglasnik pa je pravilno "a european". A u reci "hour" h je bezvucno pa se citao kao "aur" gde je samoglasnik prvo slovo pa je pravilno "an hour" kao i "an honour"

    OdgovoriIzbriši
  20. Super! Konacno razumem clanove.Hvala puuuno!

    OdgovoriIzbriši
  21. puno hvala, jako lijepo i praktično objašnjeno.

    OdgovoriIzbriši
  22. Koristimo li clan the ispred blagdana i mjeseci ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obično ih koristimo kad se ne zna na koji dan točno mislimo. Npr. 'I was born on a Sunday" jer i dalje ne dajemo do znanja koja je to točno nedjelja.

      Ali kod praznika i mjeseci je obično jasno na koje mislimo, u većini situacija. Npr. Posjetit ću vas za Božić. Jasno je da mislimo na ovaj Božić, prvi koji dolazi.

      Postoje neki izuzetci kada koristimo članove kod mjeseci i praznika ali su rijetki.

      Izbriši