Past Perfect Continuous Tense

Definicija past perfect continuous tensa


Past perfect continuous tense je englesko glagolsko vrijeme koje naizgled zvuči zastrašujuće, ali nije uopće komplicirano.
  1. Past perfect continuous tense nam služi da bismo prikazali neku dužu prošlu radnju, koja se je dogodila prije druge prošle radnje. Pogledaj drugu rečenicu sljedećeg prijmjera. Kod prijevoda na engleski jezik nju možemo izraziti kao past perfect continuous tense.

    Bio sam umoran. Putovao sam 3 dana.

  2. Postoji još jedna popularna upotreba ovog vremena. Past perfect continuous tense koristimo da bismo izrazili uzrok neke radnje.

    John was tired because he had been working all day.

  3. Primjenom engleskog glagolskog vremena past perfect continuous tense možemo izraziti i indirektni govor.

    He said he knew Jacey had been lying to him.

  4.  Posljednja funkcija past perfect continuous tensa jest da njime možemo izraziti treći kondicional (if). Tu se izražava trajanje radnje.

    If I had been there, I would have been dancing with Kaylin.

Tvorba past perfect continuous tensa


Englesko glagolsko vrijeme past perfect continuous tense tvori se pomoćnim glagolom „had“ (to je prošli oblik od „to have“) + been (past participle od „to be“) + glavni glagol kojemu dodajemo nastavak ing.

NAPOMENA: Pogledaj primjere za past perfect continuous tense!

Potvrdni oblik past perfect continuous tensa


When you arrived, I had been waiting for two hours.
He had been dating Lucy for 3 years before they got married.

Niječni oblik past perfect continuous tensa


Da bi izrazili niječni oblik engleskog glagolskog vremena past perfect continuous tense samo trebamo dodati „not“ između „had“ i „been“. Dakle, niječni oblik izražavamo sa „had not been“ ili u skraćenom obliku „hadn't been“.

You had not been waiting at home more than one hour, when he finally arrived.

Upitni oblik past perfect continuous tensa


Had they been waiting for 2 years before they bought a house?

Upitni oblik engleskog glagolskog vremena past perfect continuous tense tvori se tako da „had“ dođe na prvo mjesto u rečenici, subjekt na drugo, „been“ na treće, a glavni glagol s nastavkom „ing“ na četvrto mjesto u rečenici.

Dalje možeš pročitati:

14 comments:

  1. Zar se treći kondicional ne izražava sa past perfect tense?

    OdgovoriIzbriši
  2. Izražava se u oba glagolska vremena, ali ovdje naglašavamo trajanje radnje.

    OdgovoriIzbriši
  3. za koje vrijeme su pokazatelji after i before

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne postoji ništa strogo definirano. Koristiš ih kada ti odgovaraju u rečenici - kao i većinu riječi.

    OdgovoriIzbriši
  5. postoje li konkretni prilozi za ovo vrijeme

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja jedino vidim da se učestalo pojavljuju riječi when, before i because. Ipak, znam da se ovdje mogu koristiti always, only, never, ever, still, just itd.

    OdgovoriIzbriši
  7. nije mi jasno prezent perfect continous : My mum has been working all day, now she is tired.
    i i was tired because I had been working all day?

    OdgovoriIzbriši
  8. Druga rečenica je točna, ali u prvoj ti treba ići "had been", a "ne has".

    OdgovoriIzbriši
  9. My mum has been working all day, now she is tired. Odnosi se na sadasnjost tj.objasnjavamo da je umorna SADA zato sto je radila ceo dan. My mum was tired because she had been working all day. Moja majka je bila umorna zato sto je radila ceo dan - dakle PROSLOST, mozda nije vise umorna ali bila je umorna u nekom trenutku u proslosti.

    OdgovoriIzbriši
  10. Moze i My mum is tired (now) because she has been working all day, dakle jedina razlika je o kom trenutku pricamo, o proslosti ili o sadasnjosti. Slazemo vreme samo.

    OdgovoriIzbriši
  11. SVaka cast na iskrenosti. Zasto? Imam jednu uciteljicu , koja je iskomplikovala toliko recima ili izostavila objasnjenje da bi valjda stalno nesto zapitkivali i ostali kod nje da sam sada stvarno ljuta na nju.

    Nezavisno od nje, i dalje se pitam cemu sva ova vremena prosla. Zasto nije kao kod nas,bio sam ,isla sam, uardila sam,maa sve je isto i ko nas samo..Ja nikada ne razmisljam u kojem sam glagolskom vremenu na nasem jeziku. Da li zaista jedan Englz npr. kada prica sa sagovornikom na osnovu glaolsko vremena zna o cemu ovaj prica tj da je neko daaabno zapoceto vreme.Ja slusam licno uvek kontekst i onda pitam: Ka se desilo, aha pre 50 goina uuuh dugo davno proslo vreme iz toga razmisljam dalje i t..Ja stvarno ne razumem. Nemci imaju samo englkso had za proslost koje se uvek govori a I have had Nemci to ponekad kazu nemaju pojma sto kazu proslo je proslo ..Zasto ja moram sada da kazem proslo sa I have been ka mogu da kazem i sa I was zasto kazem I have had kad mogu da kazem I had yesterday a bad head ache.I was today at school. I have been at shool.Gde je tu razlika u stvari zaista. Meni englez moze da pric sta oce.Cim cujem proslo odma znam da je proslo nesto nesto i bilo ..ja ne msilim sada koje je to vreme da bih ja otkrila kada je on krenuo u grad i mozda se sreo sa nekom devojkom i sakrio to od mene..Razumte me Zoli, il sam nesto pogresno razumela ? :-) Hvala na strpljenju i unapre odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima nekih situacija u kojima te razlike u izražavanju prošlosti pomognu. Al generalno jezici jesu kompliciraniji nego bi trebali biti.

      Ali čim više koristiš engleski jezik, isto se nesvjesno izražavaš :) I ne razmišljaš u kojem si vremenu. Spontano ti dolaze pravi izrazi čak i ako ne razumiješ sva gramatička pravila.

      Izbriši
  12. Kako da razlikujem tj kako da znam kada koristim past perfekt simple a kada past perfekt continous posto su vremena jako slicna

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stvarno jesu. Al bitna razlika je u dužini čekanja između radnje. Kod past perfect continuousa je uvijek duže vrijeme između dvije prošle radnje ili se želi naglasiti trajanje.

      Kate gained weight because she had been overeating. (duže vrijeme)
      We missed the plane because we had been waiting our taxi for an hour.
      (naglašava se trajanje)

      Izbriši