Boje Na Engleskom

Upoznaj boje na engleskom jeziku! One nas uvijek okružuju, te su sastavni dio naših života. Slijede pojmovi za različite boje na engleskom jeziku. Pročitaj ih, te pokušaj opisati boje različitih predmeta, prirode, ljudi i životinja. Važno je da koristiš naučene riječi engleskog jezika, pa ćeš ih zauvijek zapamtiti.

Važnost boja na engleskom


Zamisli crno-bijeli svijet. Nekome bi se možda i svidio, ali većini bi izgledao depresivno. Kako ćeš opisati crvenu ružu, zelenu travu ili plavo nebo ako ne poznaješ boje na engleskom jeziku? Opisi bez boja zvuče baš dosadno.

Riječ „boja“ može se napisati na dva načina, ali je čitamo jednako. U SAD-u se piše „color“, a u Velikoj Britaniji „colour“. Oboje je ispravno, pa ne trebaš previše brinuti o tome.

Osnovne boje na engleskom jeziku


Znamo da postoji mnogo vrsta boja. Najvažnije je da upoznaš i zapamtiš osnovne boje na engleskom jeziku. Njih svakodnevno uočavaš oko sebe, te trebaš riječi engleskog jezika kojima izražavaš postojanje tih boja. U njih možemo ubrojiti:

crna = black, bijela = white, siva = grey, smeđa = brown, bež = cream, srebrna = silver, zlatna = gold,
crvena = red, plava = blue, žuta = yellow, zelena = green, narančasta = orange,
 ljubičasta = purple, ružičasta = pink.

Nauči sve boje na engleskom jeziku


Želiš li upoznati sve boje na engleskom jeziku? Ima ih mnogo, pa ćeš se morati ozbiljno potruditi. Za početnike nema potrebe da uče sve te boje. Većinu sporednih boja rijetko koristimo u praksi. Kada ti neka od njih zatreba, pogledati ćeš u rječnik, te brzo saznati kako je nazivaju govornici engleskog jezika.

Izgovor boja na engleskom jeziku


Imam za tebe jedno pozitivno iznenađenje. Malo sam se potrudio, te pronašao jedan koristan video. Uz njega ćeš brzo i lako upoznati izgovor boja na engleskom jeziku. Tu nisu navedene sve boje engleskog jezika, ali vjerujem da će ti video pomoći.

Istovremeno savjetujem upotrebu Google prevoditelja. U njemu postoji opcija za izgovor svake upisane riječi engleskog jezika. To je veoma praktično, te pomaže početnicima. Njime možeš čuti kako se izgovaraju boje na engleskom jeziku, ali i ostale riječi.

Svijetle i tamne boje na engleskom jeziku


Svi znamo da postoje nijanse boja. Plavo more i plavo nebo nemaju istu nijansu, iako ih oboje zovemo plavima. Svjetlije i tamnije boje na engleskom jeziku zato označavamo sa riječima:

Svijetla = light (light blue)
Tamna = dark (dark blue)

Korištenja boja u prenesenom značenju


Boje na engleskom jeziku možemo upotrijebiti i u prenesenom značenju. Nije nam to nikakva nepoznanica, te i mi spominjemo crne ovce, žute minute i sl. Ipak, engleski jezik ima veću upotrebu boja u prenesenom značenju.

Pitaš se koju boju govornici engleskog jezika najčešće koriste u prenesenom značenju? Smatram da se radi o plavoj boji. Ona često označava tugu, iako može imati i drugih značenja. Evo nekih primjera boja u prenesenom značenju:

I feel blue. - Osječam se tužno.

A grey day. – Obično se ovaj izraz koristi kada je oblačno, pa kažemo da je dan sivi.

Grass is always greener on the other side. – U točnom prijevodu ovo znači da je trava uvijek zelenija s druge strane. U prenesenom značenju govori da nam se čini bolje negdje drugdje ili nešto tuđe.

Black market - Ilegalno tržište.

Igre s bojama na engleskom jeziku


Postoje različite igre s bojama, te ih možeš igrati sa svojim prijateljima. Također postoje flash igrice koje na jednostavan način opisuju boje na engleskom jeziku. Namijenjene su mlađoj djeci, ali slobodno ih pogledaj. One pomažu učenicima engleskog jezika da se istovremeno zabavljaju i uče.

Dalje možeš pročitati:

16 comments:

  1. Kako se citaju januar i ferbruar?

    OdgovoriIzbriši
  2. Upiši na youtube: "Learn English -the Months of the Year". Tu ćeš pronaći odgovor.

    OdgovoriIzbriši
  3. Daj nam još primjera (ako možeš naravno) kada se koriste boje u prenesenom značenju, što više, inače stranica je (Y)...! :))))

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala :)

    Pogledajte sljedeći dokument. U njemu se nalaze brojni primjeri sa bojama u prenesenom značenju:
    http://eleanormaclure.files.wordpress.com/2011/03/colour-my-words.pdf

    OdgovoriIzbriši
  5. gore za sivu piše "gray", zar nije grey?

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlicna stranica, svaka cast :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Kojim redom se pisu boje u recenici? Pr.It's pink and blue ili blue and pink? Pink and green ili obratno??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne postoji pravilo za redoslijed boja. Obično na prvo mjesto stavmo boju koju želimo više istaknuti.

      Npr. ako vidimo crnog mačka sa par bijelih mrlja, obično bi rekli: "black & white cat".

      Izbriši
  8. Kako se kaže boja pink na engleskom

    OdgovoriIzbriši
  9. Pink je roza boja, ali upravo ste to napisali na engleskom.

    OdgovoriIzbriši
  10. mozete li mi reci kako se kaze 1000 na engleskom

    OdgovoriIzbriši
  11. The _____ is the last day of June.

    Što bi išlo na praznu crtu...?

    OdgovoriIzbriši