Motivacija Za Učenje

Motivacija za učenje ima veliku važnost. Pročitaj ovaj tekst i pronađi svoju motivaciju za učenje engleskog jezika. Tako će učenje postati zabavnije i zanimljivije, te ćeš napredovati znatno brže i lakše.

Važnost motivacije za učenje


Pitaš se zašto je to važno? Motivacija za učenje engleskog jezika znatno utječe na volju učenika. Neki će čak odustati, dok većina nastavi učiti, ali im je dosadno i naporno. Naravno da može biti i drugačije. Engleski jezik postaje presudan za uspjeh u životu, ali ga ne moraš promatrati kao obavezu.

Svi smo u djetinjstvu savladali materinji jezik. Djeci je urođena motivacija za učenje, ali je pogrešni pristupi postepeno unište. Drugim riječima, kasnije je moramo ponovno otkriti. Također postoje neke prepreke koje smo stvorili sami ili naša okolina. Uskoro ćeš upoznati savjete koji će ti pomoći da se motiviraš za učenje engleskog jezika.

7 Motivacija za učenje engleskog jezika


Motivacija za učenje engleskog jezika varira od osobe do osobe. Samo je ti možeš otkriti. Ipak, malo ću ti pomoći sljedećim popisom. On sadrži osnovne izvore motivacije:
  1. Učenje engleskog jezika omogućava komuniciranje sa ljudima iz cijeloga svijeta.
  2. Engleski jezik donosi uspjeh u privatnom, školskom i poslovnom životu.
  3. Lakše ćeš raditi sa računalima, raznim programima, te ostalom tehnologijom. 
  4. Pomoću engleskog jezika pronalaziš i bolje razumiješ razne zabavne sadržaje. 
  5. Dobivaš uvid u brojne korisne informacije – knjige, forumi, web stranice itd. 
  6. Možeš putovati, te koristi engleski jezik u većini svjetskih zemalja. 
  7. Engleski jezik sadrži brojne zanimljivosti, te lijepo zvuči.
Postoji još mnogo dobrih motivacija za učenje engleskog jezika. Ipak, ne želim ti dosađivati sa predugim popisom, već želim da pronađeš vlastitu motivaciju.

Ostali savjeti za snažnu motivaciju


Svima je poznat osjećaj kada sjednemo za knjigu i samo bezvoljno gledamo u nju. Dobro je da na taj način ne trebaš učiti engleski jezik. Misliš da se šalim? Pogledaj kako djeca uče materinji jezik. Ne sjede za knjigom i ne štrebaju napamet. Ona ga slušaju, koriste, griješe, uče na greškama, zabavljaju se novim riječima. Djeca veoma brzo ovladaju jezikom, iako nemaju gotovo nikakvog prethodnog znanja. Svi smo to već jednom učinili na taj način, te možemo ponoviti sa drugim jezicima.

Pa kako sagraditi motivaciju za učenje engleskog jezika? Za početak poslušaj prethodni savjet, te pronađi nešto što tebe zabavlja. To može biti komunikacija sa ljudima iz drugih država, igranje pc igara, gledanje zabavnih filmova, rješavanje križaljki, zajedničko učenje sa prijateljima itd.

Primijetiti ćeš da je već donekle izgrađena tvoja motivacija za učenje engleskog. Ipak, uvijek se pojave oni teški bezvoljni dani. I ako popustimo jednom, to se nastavlja. Nakon nekoliko dana početna motivacija postepeno nestane. Ne razmišljaj o tome kako nemaš volje. Jednostavno učini neki mali korak da naučiš nešto novoga. Možeš nasumično otvoriti neku riječ u rječniku, te je upisati na google. Samo da vidiš što će ti zanimljivog izbaciti. Vjerojatno ćeš je zapamtiti, te dobiti volju da naučiš još jednu novu riječ. Naučiš li svaki dan samo 2 nove riječi, to je u godinu dana više od 700 naučenih riječi. Nije to tako teško.

Što blokira motivaciju za učenje engleskog?


Postoji više stvari koje blokiraju motivaciju za učenje engleskog jezika. Početi ću od nekih najosnovnijih, te se nadovezati ostalima. Nadam se da ćeš ih prepoznati i lakše savladati.
  1. Nepoznavanje dovoljno riječi engleskog jezika. Nemoguće je razgovarati, čitati ili pisati ako ne poznajemo dovoljno riječi. Ipak, ne radi se samo o količini. Većina učenika počne učiti riječi koje se slabo koriste, dok one najvažnije zanemaruju. Pronađi najčešće korištene riječi na internetu, te počni od njih.

  2. Sigurno se ponekad pitaš: „Kada ću ja naučiti svu tu gramatiku, riječi, te uvježbati pisanje?“ To je najveći ubojica motivacije za učenje engleskog jezika. Nemoj brinuti što će biti u budućnosti. Tvoj je zadatak da danas naučiš neku novu riječ, odvojiš 5 min da provjeriš pravila gramatike, te se zabaviš koristeći engleski jezik. Vidjet ćeš da se lakše fokusirati na takve male ciljeve, a male stvari dugoročno čine velike razlike.

  3. Slaba organiziranost i loše navike također uništavaju motivaciju za učenje engleskog jezika. To vidimo kod učenika koji uče za školski ispit ili pripremaju poslovne projekte u posljednji trenutak. Previše se toga nakupi, užurbani su i pod stresom. To znači da će oni slabije spavati, imati lošiju koncentraciju, te pamtiti teže i sporije. Ne dozvoli to sebi. Odvoji si svaki dan barem pola sata za učenje engleskog jezika. Također ga dodatno možeš koristiti neplanirano, a to uključuje razne životne aktivnosti.
Koja je tvoja motivacija za učenje engleskog jezika? Podijeli ju sa nama.

Dalje možeš pročitati:

8 comments:

  1. Veoma mi je potreban jer razvijam novi svetski koncept u trgovini.

    OdgovoriIzbriši
  2. Normalno je znati bar jedan strani jezik, nije na odmet! Ok objašnjeno, uredno, lako za snalaženje :) Stranica, jel? Pozdrav ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Potreban mi je za komunikaciju sa svijetom. Pomalo ga natucam, znam dovoljno riječi ali imam problema sa gramatikom, stoga mi je teško pričati, odnosno slagati rečenice kako bih nešto napisala!

    OdgovoriIzbriši
  4. Svaka cast! Tko god da je ovo sastavio pogodio je pravu notu kojom treba motivirati sve nas koji ucimo. Savjeti i motivacija su veoma korisni i sretan sam sto sam naletio na ovu stranicu. Hvala i sretno svima poput mene koji uce ! Mozemo mi to !

    OdgovoriIzbriši
  5. Svaka čast na ovim tekstovima. Motiviraju me da konačno naučim engleski kako treba. Već prije 15-tak godina sam ga počeo učiti i sad 90% razumijem kad čitam knjige ili nešto slušam, ali govoriti, uh, nikako. Najveća sramota je što sam rođen u New Yorku i imam USA državljanstvo, tamo sam živio prve dvije godine, pa smo se vratili u Hr. Sad mi se javila želja da idem na neko vrijeme u Ameriku da nešto zaradim pa sam napokon našao motivaciju za učenje, ali pošto sam već počinjao sa učenjem pa odustajao, već sam počeo misliti da ja to ne mogu. Izgleda da sam do sad učio engl. na krivi način. Poslije čitanja nekoliko tekstova s ove stranice sam dobio pregled kako da pristupim učenju na pravi način. Stvarno, puno ti hvala na ovim tekstovima.

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala vama na lijepim komentarima :) Sretno s učenjem!

    OdgovoriIzbriši
  7. Super sajt za ucenje Pocetnog Engleskog Jezika, preporuka za sve ljude koji bi da savladaju najosnovnije stvari na Engleskom, pozz iz Srbije :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako dobar savjet za početak.

    OdgovoriIzbriši